photo EPA

Ministar Fox parlamentu: Ne otimajte Brexit

Članovima parlamenta ne može se dopustiti da ‘otmu’ Brexit britanskom narodu, izjavio je u nedjelju ministar trgovine Liam Fox, šaljuću poruku zastupnicima koji žele više kontrole nad britanskim izlaskom iz EU-a.

Samo nekoliko tjedana prije nego što bi Britanci trebali napustiti EU, premijerka Theresa May u ponedjeljak će u parlamentu govoriti o tomu na koji način planira riješiti zastoj koji je nastao pošto su zastupnici prošli tjedan odbacili njezin prijedlog.

Izvori bliski vladi tvrde da će Fox u nedjelju razgovarati i s ostalim ministrima putem konferencijskog poziva.

Vrijeme za Brexit pomalo istječe. Riječ je o najvećoj promjeni za Veliku Britaniju u vanjskoj i trgovinskoj politici u posljednjih više od 40 godina, no dosad je zamijećeno malo toga što ujedinjuje podijeljene članove parlamenta osim odbijanja plana premijerke May za izlazak koji predviđa bliske gospodarske veze s EU-om.

Glavna britanska oporbena stranka, Laburistička zalaže se za nove izbore, a premijerku May poziva da isključi mogućnost Brexita bez prethodnog sporazuma, dok drugi zastupnici u parlamentu lobiraju za različita rješenja – od održavanja drugog referenduma do izlaska bez prethodnog sporazuma.

Fox, koji je za Brexit, za BBC je kazao kako smatra da je premijerkin dogovor s EU-om o izlasku još uvijek najbolji temelj za sporazum te je upozorio zastupnike da ne pokušavaju preuzeti veću kontrolu nad odlaskom Britanije iz EU-a.

“Parlament nema pravo oteti proces Brexita ljudima ove zemlje jer mu je već poručio: ‘mi sklapamo ugovor s vama, vi ćete donijeti odluku, a mi ćemo je poštovati”, kazao je Fox.

“Trenutačno smo suočeni s onima koji su se uvijek apsolutno protivili rezultatima referenduma, nastojeći oteti Brexit, odnosno oteti narodu njegov rezultat.”

Velika je Britanija je 2016. na referendumu odlučila izaći iz Europske unije, kada je 52 posto birača glasalo za tu odluku.

Premda su članovi parlamenta odbacili njezin sporazum o izlasku s EU-om, nisu srušili vladu, a May sada parlamentu mora predložiti novi prijedlog izlaska iz članstva u EU.

Autor: Marijana Hajdić Gospočić, Hina

Akademija art Zagreb

Najava 11. zaprešićke likovne kolonije “Matija Skurjeni” 2019, 25. svibnja

Ovogodišnja, 11. po redu, zaprešićka likovna kolonija "Matija Skurjeni" 2019. održati će se u prostoru Kluba ZAPREŠČAN, ulica bana Josipa...

Znate li tko je do sada bio u sazivu Europskoga parlamenta i što mislite o njihovom doprinosu

U sazivu Europskoga parlamenta od 2014. do 2019. godine Hrvatska je imala 11 zastupnika. Znate li tko vas je zastupao...

“Ako se Europska unija raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito”

Slovenski premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Europi dramatično usporedio s onom pred izbijanje II. svjetskog rata kada su...

Rijeka pobijedila Inter i izborila finale Kupa protiv Dinama

U polufinalnom dvoboju Hrvatskog kupa u Zaprešiću su nogometaši Rijeke slavili protiv Intera s 2-1 (1-0) Rijeka se slavljem protiv...

Novi video album Elementala – B strane

Grupa Elemental povodom Noći Knjige premijerno je predstavila svoj novi video album “B strane” u knjižari “Hoću knjigu Megastore”. Video...

DIP odlučio: Hod za život ne krši izbornu šutnju

I ove 2019. godine, održat će se Hod za život u 5 hrvatskih gradova i to: u Osijeku i Rijeci...

Novo