U Vladi RH ljuti na SAD zbog diskreditacije

photo pixabay

Kažu svjedoci da u danima kada se lomio posao s nabavom izraelskih borbenih zrakoplova premijer Andrej Plenković nije bio toliko ljutit na Izrael koliko na SAD.

Izraelci su napravili grešku u koracima pa su, prije nego što su završili posao s Hrvatima, krenuli nuditi isti paket drugima, no SAD je slao dvostruke signale. U službenoj korespondenciji i prilikom sastanka na visokim političkim razinama cijelo su vrijeme podupirali hrvatsko-izraelski posao, da bi istodobno na znatno nižim diplomatskim razinama tražili da se taj posao raskine.

U toj korespondenciji razmijenjeno je više od tisuću mailova i dokumenata, a tek su dva maila i jedan non-paper bili “škakljivi” za Hrvatsku. I kada je počeo skandal, sva ta tri dokumenta našla su se u hrvatskim medijima, a jedino je Večernji list objavio jedan dokument koji govori suprotno. I Plenković i ministar obrane Damir Krstičević i dalje se drže diplomatskih kodeksa pa je vjerojatnost da će objaviti dokumente “škakljive” za SAD ravna nuli. Premda bi objava jednog jakog dokumenta trenutačno “oslobodila” Vladu sumnji u hrvatskoj javnosti. Razlog za ljutnju na hrvatskoj strani počiva na činjenici da su spomenuti mailovi američkog veleposlanstva selektivno odabrani i putem jednog posrednika dotureni medijima. Iz veleposlanstva SAD-a poručit će Vladi i MORH-u kako oni nisu poslali te mailove u javnost, no i oni znaju kako su do javnosti stigli pa hrvatska strana očekuje da u svom dvorištu riješe problem curenja tih mailova. U suprotnom, u Vladi RH ostat će gorak okus i zaključak da je nekom s američke strane bilo stalo i diskreditirati kako Vladu tako i ministra obrane. Ovakav “nesporazum” između Hrvatske i SAD-a mogao bi, naravno, rezultirati i posljedicama, pogotovo ako SAD Hrvatskoj ne ponudi prihvatljivu alternativu. Ovo, međutim, nije prvi put da se Hrvatska u svojim odnosima sa SAD-om suočila s “dvostrukim signalima” piše Večernji list.