Izvor: ANGELA WEISS / AFP

Tisuće prosvjednica u SAD-u za zaštitu ženskih prava

Tisuće prosvjednica sudjelovale su u “Hodu žena” u subotu u Sjedinjenim Državama protiv administracije Donalda Trumpa, ali je ovaj hod, treći po redu, bio obilježen podjelama unutar pokreta zbog optužaba za antisemitizam.

Tisuće prosvjednica sudjelovale su u ‘Hodu žena’ u subotu u Sjedinjenim Državama protiv administracije Donalda Trumpa, ali je ovaj hod, treći po redu, bio obilježen podjelama unutar pokreta zbog optužaba za antisemitizam.

Od samog jutra, više stotina ljudi, među kojima veći broj žena, okupio se blizu Bijele kuće u Washingtonu, gdje je počeo prosvjed. Mnoge sudionice su nosile ružičaste kape, zaštitni znak pokreta.

Drugi skupovi su predviđeni diljem zemlje, pa tako i u New Yorku i Los Angelesu, dan uoči druge obljetnice preuzimanja dužnosti republikanskog predsjednika.

U 2018. u prosvjednim povorkama sudjelovalo je više od 500.000 ljudi, napose u pokretima #MeToo i Time’s Up protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Kako bi obilježili “drugu obljetnicu otpora Trumpovoj vlasti” organizatorice su pozvale na “niz” prosvjeda.

Pokret je “počeo kao prosvjed protiv Donalda Trumpa, ali je sada više znak priznavanja problema na koje nailaze žene diljem svijeta”, rekla je za France Presse Ann-Carolyn (27) koja je u Washingtonu sudjelovala na skupu potpore Planiranom roditeljstvu, organizaciji koja je najveći izvođač abortusa u SAD-u.

No ove godine jedinstvo pokreta je narušeno nakon optužbi za antisemitizam protiv nekih čelnica organizacije. Tamika Mallory, jedna od čelnica Hoda, sudjelovala je na skupu vođe pokreta “Islamska nacija” Louisa Farrakhana, poznatog po antisemitskim izjavama.

Zbog tih se podjela dio žena priključio sličnoj organizaciji ‘March On’ pa bi dva pokreta trebala odvojeno prosvjedovati.

Izvor Hina/AFP

Akademija art Zagreb

Najava 11. zaprešićke likovne kolonije “Matija Skurjeni” 2019, 25. svibnja

Ovogodišnja, 11. po redu, zaprešićka likovna kolonija "Matija Skurjeni" 2019. održati će se u prostoru Kluba ZAPREŠČAN, ulica bana Josipa...

Znate li tko je do sada bio u sazivu Europskoga parlamenta i što mislite o njihovom doprinosu

U sazivu Europskoga parlamenta od 2014. do 2019. godine Hrvatska je imala 11 zastupnika. Znate li tko vas je zastupao...

“Ako se Europska unija raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito”

Slovenski premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Europi dramatično usporedio s onom pred izbijanje II. svjetskog rata kada su...

Rijeka pobijedila Inter i izborila finale Kupa protiv Dinama

U polufinalnom dvoboju Hrvatskog kupa u Zaprešiću su nogometaši Rijeke slavili protiv Intera s 2-1 (1-0) Rijeka se slavljem protiv...

Novi video album Elementala – B strane

Grupa Elemental povodom Noći Knjige premijerno je predstavila svoj novi video album “B strane” u knjižari “Hoću knjigu Megastore”. Video...

DIP odlučio: Hod za život ne krši izbornu šutnju

I ove 2019. godine, održat će se Hod za život u 5 hrvatskih gradova i to: u Osijeku i Rijeci...

Novo