Papa Franjo pozvao vjernike da se mole za stradale na Sredozemlju, ali i za one koji snose odgovornost

Vatican Media

Papa Franjo se u svom nedjeljnom nagovoru na Trgu Sv. Petra, uz molitvu Anđeo Gospodnji, usredotočio na razne tragične događaje prošlog tjedna i na programe nadolazećeg.

Osvrčući se na Isusovo čudo u Kani galilejskoj, Papa je posebno preporučio vjernicima, da slušaju i prakticiraju, poput Marije, Gospodinove riječi te da se nastoje posvema otvoriti Isusu, priznajući u svakodnevnom životu znakove njegove oživljavajuće nazočnosti. Primjetio je, kako je na vjenčanju Isus učinio svoje prvo čudo, ne da među nazočnima pobudi čuđenje, već da objavi Očevu ljubav. Marijine preporuke su dragocjena baština, što ih je Majka ostavila nama te je Papa potaknuo vjernike, da se u svim životnim iskustvima obraćaju Mariji i slijede njezin primjer, slušajući njezin glas »Štogod vam kaže, učinite«. Za svakoga od nas, kaže Papa, preuzimati vodu iz vrča znači povjeriti se Božjoj riječi i sakramentima. Tako ćemo iskusiti Božju milost i moći poviknuti »Ti si zadržao po strani do sada dobro vino«.

Nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja Papa se obratio vjernicima nizom poziva i preporuka. Posebno je spomenuo žrtve najnovijeg brodoloma na Sredozemlju, u kojem je stradalo 170 osoba koje su tražile bolju budućnost. Pozvao je nazočne vjernike na trgu Sv. Petra da se mole za njih i za one koji snose odgovornost za tu tragediju. Molio je i za žrtve atentata u Kolumbiji, gdje je na ulazu u policijsku školu u Bogoti eksplodirala autobomba, pri čemu je dvadeset ljudi poginulo a šezdesetak ranjeno.

Spominjući obilježavanje 24. siječnja – Međunarodnog dana obrazovanja kojeg su ustanovili Ujedinjeni Narodi, papa Franjo je posebno istaknuo važnost promicanja bitne uloge odgoja u ljudskom i društvenom razvoju.

Integralni odgoj bez ideoloških kolonizacija mora biti pristupan svima, rekao je Papa, zaželjevši odgojteljima puno uspjeha.

Pozdravljajući talijansku udrugu Prijatelja Raoul Folleraua i sve oboljele od Hansenove bolesti, Papa se obratio svima, koji se brinu za one koji trpe od te strašne bolesti. Spomenuo je, kako će ovih dana uputiti poruku prigodom obilježavanja Svjetskog dana medija, koja je ove godine usredotočena na mrežnu i ljudsku zajednicu. Posebno se osvrnuo i mladima preporučio mrežnu aplikaciju »click to pray«, kako bi mladi zajedno s njime mogli moliti krunicu za mir, posebno tijekom Svjetskog dana mladih koji će se održati u Panami. izvor VATIKAN (IKA)