Skip to content

“Šalu sam smislio u zadnji čas; Šteta što se uvrijedio, poštujem ga”

“To je bila šala, a čovjek se naljutio.”

Tako je šibenski SDP-ovac Franko Vidović dan poslije nesvakidašnjeg incidenta u Saboru – kada je ministar obrane Damir Krstičević kutiju s plastičnom maketom američkih vojnih aviona tresnuo o pod Sabornice – iz svoje vizure opisao ono što se dan ranije dogodilo u hrvatskom parlamentu. Vidovića smo, nakon što je prespavao noć, u četvrtak ujutro zamolili da čitateljima Slobodne Dalmacije otkrije kako je uopće došao na ideju da ministru obrane, nakon neuspjelog posla kupnje izraelskih vojnih aviona, uruči makete F14 i F15.

– Nije tu bilo velikog smišljanja ni neke velike zavjere. Sve se odigralo brzo, u manje od uru vrimena. Kolega Gordan Maras kupio je te plastične makete i donio ih u srijedu ujutro u naš zastupnički klub. Meni je u nekom trenutku “sinula” ideja da Plenkoviću i Krstičeviću, onako zafrkantski i šarmantno, uručim te makete uz poruku da, ako se budu nastavili ponašati kao i do sada, od aviona nema ništa. Premijer je to shvatio ispravno, čak je i rekao nešto u smislu da mu nismo u stanju kupiti ni maketu F16. Krstičević, nažalost, nije – kaže nam Vidović.

On priznaje da ga je iznenadila reakcija ministra obrane:
– Nisam tip koji vrijeđa ljude, niti mi je bila namjera da uvrijedim Krstičevića. Njega apsolutno poštujem i kao vojnika, i kao zapovjednika, i kao čovjeka. Vjerojatno je zbog te priče s avionima pod presingom, pa je i moju šalu krivo protumačio kao provokaciju, ne kao šalu – ističe Vidović, koji je nakon svojega izlaganja sa širokim osmjehom na licu prišao klupama u kojima su u Saboru sjedili ministri i jednu kutiju predao premijeru Plenkoviću, a drugu Krstičeviću. Plenković je svoj primjerak mirno uzeo. Krstičević ga je revoltirano u bijesu bacio na pod.

– Nije me uplašio. Nije tu bilo straha. Rekao mi je nešto u smislu da se gonim i ja i moj avion. Nije psovao. Ja sam ga samo blijedo pogledao, krenuo prema svojem mjestu u Sabornici i rekao: “Ovo ide vama na dušu” – prepričao nam je Vidović, koji je uvjeren da će javnost, koja je pred TV kamerama, a kasnije i na internetu sve vidjela, donijeti pravi sud o tome tko je u ovom slučaju postupio korektno, a tko ne.

Krstičević je kasnije u izjavi pokušao “popeglati” situaciju. Pozvao se na svoj status ratnog generala, ustvrdio da se u igrokazu s plastičnim maketama aviona osjetio poniženim, čak i diskretno priznao da njegova reakcija “na neki način nije bila način”.

Piše Marina Karlović-Sabolić, Foto Hrvoslav Pavić