Prhki kolač s borovnicama i lješnjacima / Recept

Akademija Art

Priprema:

  1. Upalite pećnicu kako bi se zagrijala na 180°C.
  2. Polovicu količine lješnjaka sameljite, a polovicu narežite na četvrtine ili polovine. Krupno sjeckane lješnjake stavite sa strane, a mljevene dobro pomiješajte s brašnom, šećerom u prahu, vanilin šećerom, praškom za pecivo i soli.
  3. U ovu smjesu suhih sastojaka vilicom utisnite hladni maslac koji ste prethodno narezali na kockice, tako da se ne pomiješa u potpunosti s ostalim sastojcima, nego da ostane u komadićima. Dodajte umućeno jaje s žumanjkom kako biste dobili kompaktno, ali prhko tijesto – nemojte ga previše mijesiti.
  4. Dvije trećine tijesta odmah utisnite na dno posude za pečenje (dimenzija oko 20×30 cm) obložene masnim papirom, izbodite vilicom i stavite peći. Preostalu trećinu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak.
  5. Kada tijesto počne porpimati zlaćanu boju, nakon otprilike 20 minuta, izvadite ga iz pećnice i pustite da se do ohladi.
  6. Pomiješajte sastojke za nadjev i stavite ih u posudu za pečenje povrh ohlađene kore. Nadjev potom posipajte natrganom preostalom trećinom tijesta i stavite peći.
  7. Nakon 25 minuta pečenja, kolač pospite krupno sjeckanim lješnjacima i nastavite peći dok tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano ključati – još oko 50 minuta.

Sastojci recepta

6-8 osoba

250 goštrog brašna
225 gmaslaca
150 glješnjaka
100 gšećera u prahu
1jaje
1žumanjak
30 gvanilin šećera
2 žličicepraška za pecivo
1/4 žličicesoli
Nadjev
900 gLedo Borovnice
100 gšećera
3 žlicegustina
2 žlicesoka limuna
1 žličicacimeta

Izvor Ledo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Biskvit s jabukama / Recept

Upute za pripremu: Jabuke ogulite, očistite i prepolovite. Prelite sa malo limunovog soka i pustite da odstoji dok Vi pripremate smjesu za biskvit. Odvojite žumanjke od bjelanjka. Od bjelanjka i polovice šećera […]