Pregovori May i oporbe o brexitu bez rješenja

Pregovori koje je premijerka Theresa May tražila kako bi postigla konsenzus o dogovoru o brexitu zašli su u slijepu ulicu pošto je britanska čelnica ocijenila da je “nemoguće” ispuniti uvjet koji su postavili laburisti.

Predsjednik laburista Jeremy Corbyn zatražio je u četvrtak od čelnice konzervativne vlade da jasno isključi mogućnost izlaska iz Europske unije bez dogovora do 29. ožujka prije nego počne bilo kakve pregovore.

“Nemoguće”, odgovorila je May u pismu objavljenom u četvrtak navečer jer to “nije u nadležnosti vlade”. Drži da postoje samo “dva načina da se spriječi izlazak bez dogovora”: izglasavanje dogovora u parlamentu i “poništenje ishoda referenduma” održanog 2016. Ocijenivši “nepravednom” potonju mogućnost, dodaje da jedino parlament može spriječiti razlaz bez dogovora.

Premijerka ipak ističe da ostavlja “otvorena vrata za susret bez preduvjeta”. U srijedu navečer je počela primati oporbene čelnike svjesna da mora pridobiti i one izvan svog tabora ne bi li pronašla rješenje nakon masovnog odbijanja njezina dogovora o izlasku iz EU-a u utorak u parlamentu.

No “premijerka nije spremna na ozbiljne razgovore o pronalaženju rješenja”, požalio se tijekom večeri glasnogovornik laburističke stranke opetujući iste zahtjeve.

May u ponedjeljak treba podastrijeti zamjenski plan koji će ipak biti dosta sličan prvom dogovoru. Koliko joj je to važno govori činjenica da je otkazala sudjelovanje na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu koji počinje u ponedjeljak i traje tjedan dana.

Britanski zastupnici će moći dopuniti taj “plan B”. O njihovim izmjenama glasovat će se u utorak 29. siječnja, točno dva mjeseca prije dana određenog za istupanje iz EU-a.

Kako se taj dan približava, u Bruxellesu se sve više spominje mogućnost odgode brexita kako bi se spriječio kaotičan izlazak bez dogovora. U četvrtak je dobila potporu britanskog parlamentarnog odbora za brexit. No vlada Therese May treba to zatražiti od dvadeset sedmorice.

“Ako nam kažu da je to radi raspisivanja novih izbora ili novog referenduma, to bi bilo prihvatljivo”, ocijenio je europski diplomat, “ali to mora biti brzo, ne više od nekoliko tjedana”.

May i dalje isključuje mogućnost održavanja drugog referenduma. Za njegovo organiziranje trebalo bi više od godinu dana, ocijenio je u četvrtak Downing Street.

Takav scenarij zagovaraju Škotska nacionalna stranka (SNP), Liberalno-demokratska stranka, velška nacionalna Plaid Cymru i zeleni koji pozivaju Jeremyja Corbyna da im se pridruži. No kad bi se laburistički čelnik odlučio za drugi referendum to bi potaknulo niz ostavki u njegovu kabinetu, piše britanski dnevnik The Guardian u petak.

Po anketi koju je YouGov proveo među 1.070 ispitanika za pokret People’s Vote koji traži drugi referendum, 56 posto Britanaca bi u slučaju novog referenduma glasovalo za ostanak u EU-u, što je najviši postotak nakon referenduma održanog u lipnju 2016. na kojemu je odlučeno o brexitu.

(izvor Hina)

kellepics, piysbay

Akademija art Zagreb

Najava 11. zaprešićke likovne kolonije “Matija Skurjeni” 2019, 25. svibnja

Ovogodišnja, 11. po redu, zaprešićka likovna kolonija "Matija Skurjeni" 2019. održati će se u prostoru Kluba ZAPREŠČAN, ulica bana Josipa...

Znate li tko je do sada bio u sazivu Europskoga parlamenta i što mislite o njihovom doprinosu

U sazivu Europskoga parlamenta od 2014. do 2019. godine Hrvatska je imala 11 zastupnika. Znate li tko vas je zastupao...

“Ako se Europska unija raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito”

Slovenski premijer Marjan Šarec je sadašnju situaciju u Europi dramatično usporedio s onom pred izbijanje II. svjetskog rata kada su...

Rijeka pobijedila Inter i izborila finale Kupa protiv Dinama

U polufinalnom dvoboju Hrvatskog kupa u Zaprešiću su nogometaši Rijeke slavili protiv Intera s 2-1 (1-0) Rijeka se slavljem protiv...

Novi video album Elementala – B strane

Grupa Elemental povodom Noći Knjige premijerno je predstavila svoj novi video album “B strane” u knjižari “Hoću knjigu Megastore”. Video...

DIP odlučio: Hod za život ne krši izbornu šutnju

I ove 2019. godine, održat će se Hod za život u 5 hrvatskih gradova i to: u Osijeku i Rijeci...

Novo