Skip to content

“Izrael htio prodati 12 zrakoplova koje im je SAD isporučio prije 30 godina kao vojnu pomoć”

Dužnosnici Pentagona i State Departmenta smatrali su da Izrael iskorištava SAD tako što želi prodati 12 zrakoplova nadograđenih izraelskom tehnologijom, a koje im je SAD isporučio prije 30 godina kao vojnu pomoć – kaže.

Ovo je jedan od najozbiljnijih raskola između Izraela i SAD-a otkako je predsjednik Donald Trump stupio na dužnost – piše na portalu Axios izraelski novinar Barak Ravid, koji je prvi javio o američkoj blokadi prodaje zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj.

– Dužnosnici Pentagona i State Departmenta smatrali su da Izrael iskorištava SAD tako što želi prodati 12 zrakoplova nadograđenih izraelskom tehnologijom, a koje im je SAD isporučio prije 30 godina kao vojnu pomoć – kaže.

U tekstu navodi kako je Izrael pokušao na najvišoj razini pridobiti SAD da daju zeleno svjetlo za prodaju, no SAD je ostao pri zahtjevu da se zrakoplovi vrate u prvobitno stanje, na što Hrvatska nije pristala. – Izrael je pokušao pregovarati s SAD-om kako bi dobio odobrenje, ali nakon više sastanaka i telefonskih razgovora između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua te američkog državnog tajnika Mikea Pompea i ministra obrane Jamesa Mattisa razlike su ostale – ističe Ravid.

Prenosi dio izjave izraelskog šefa Ministarstva obrane Udija Adama iz Zagreba u kojoj kaže da ne mogu provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan njihove kontrole te kako Hrvatska nije mogla utjecati na ishod i ne može biti odgovorna. VL, foto Igor Kralj / Pixsell

 

 

See also  Rusija bacila oko na Arktik