USKOK se žalio na presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo. Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

”USKOK je podnio žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je I. S. proglašen krivim zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona/11 u svezi članka 7. stavak 1. u svezi članka 3. točka 9. Zakona o nezastarijevanja kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz pretvorbe i privatizacije.

Okrivljenik je prvostupanjskom presudom proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela ratnog profiterstva.

Ured smatra da je navedena kazna preblaga i da Županijski sud u Zagrebu nije u dovoljnoj mjeri cijenio utvrđene otegotne okolnosti te da je precijenio utvrđene olakotne okolnosti.

USKOK je Vrhovnom sudu Republike Hrvatske predložio da uvaži žalbu, preinači pobijanu presudu i okrivljeniku izreče strožu zatvorsku kaznu od one na koju je osuđen prvostupanjskom presudom”, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, u aferi Hypo USKOK Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednosti od 3,6 milijuna kuna, nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen da je ratni profiter, što je Sanader odbacio. dnevnik.hr