Klasik kuhinje Sicilije, cannoli (čitaj: kanoli) ili “tubice” imaju višestoljetnu tradiciju i ranije su se pripremali uz dodatak masti u vrijeme karnevala, navodno kao znak plodnosti. Danas se pripremaju svakodnevno i obavezan su desert u svakoj sicilijanskoj slastičarnici.

Priprema:
U posudu pomiješajte brašno, šećer, cimet i sol, te dodajte hladne kockice maslaca i umiješajte u mrvice.
Dodajte vino i 2 razmućena jaja, pa umijesite tijesto na pobrašnjenoj podlozi.
Umotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite na hlađenje 1 sat.
Razvaljajte tanko tijesto debljine 1-2 mm, izrežite ga na krugove promjera 7 cm, namažite bjelanjkom rubove, pa namotajte na okrugli cjevasti kalup.
Pecite u dubokm ulju 1-2 min dok nisu zlatni i hrskavi.
Odložite ih na papir za pečenje i ohladite.
Napunite ih strcciatella sladoledom pomiješanim sa kandiranom koricom.
Pospite šećerom u prahu i servirajte

Sastojci recepta
4-6 osoba
300 g brašna
60 g šećera
1 žličica cimeta
2 žličice kandirane citrusne korice
½ žličice soli
50 g maslaca u kockicama
5 žličica prošeka ili slatkog crnog vina
2 jaja
1 bjelanjak
1 Ledo Quattro Classic ili Grandissimo stracciatella-šumsko voće (okus straciatella)
ulje za prženje

ledo.hr