Skip to content

Znanstvenik Nenad Ban radi na lijeku za bolest spavanja

I prošle godine naš znanstvenik koji na ETH u Zürichu vodi laboratorij u kojem s kolegama istražuje strukturu ribosoma i njihovu funkciju bilježio je uspjehe

ETH je inače zbog dr. Bana promijenio pravilo kojim se omogućilo zapošljavanje na ETH mladim znanstvenicima u samostalnim profesorskim pozicijama po uzoru na američki sustav “tenure track”. Njegov je šef, ove godine preminuli dr. sc. Thomas Steitz, za radove o strukturi velike ribosomske podjedinice, u kojima je dr. Ban bio prvi autor, dobio Nobela 2009.

Kao najvažniji rad Banove grupe ove godine istaknut ćemo Evolutionary shift toward protein-based architecture in trypanosomal mitochondrial ribosomes, tj. Evolucijski pomak prema na proteinima temeljenoj arhitekturi u tripanosomskim mitohondrijskim ribosomima. U njemu su proučavali jednostanične parazite bičaše koji uzrokuju bolest spavanja i utvrdili da ti organizmi imaju drukčije mitohondrijske ribosome, tj. da su ponajprije sačinjeni od proteina, a ne od RNK molekula. To otkriće moglo bi poslužiti za stvaranje novih lijekova protiv bolesti spavanja i primjerice Chagasove bolesti od koje boluju milijuni ljudi.

vecernji.hr, photo privatni arhiv