Skip to content

Zabranjeno predavanje Julienne Bušić

‘Ministrica Divjak nije odgovorila na pismo u kojem sam tražila obrazloženje zabrane predavanja’

U srijedu 12. prosinca 2018. godine s početkom u 19:30 sati, u kinu Forum u sklopu Studentskog doma Stjepan Radić, održalo se se zabranjeno predavanje Julienne Bušić i kazališna predstava ”Tko je ubio Zvonka Bušića” nastala prema tekstu novinara i kolumnista Tihomira Dujmovića. Naime, Zavičajni klub hercegovačkih studenata organizirao je predavanje Julienne Bušić, a koje je 26. studenog bilo zabranjeno u srednjoj školi Vladimira Preloga nakon intervencije portala Telegram i Ministarstva obrazovanja.

Tako je predavanje Julienne Bušić na temu ”Za što ste se spremni žrtvovati?”, održano pred 350 studenata, umjesto prek 30-ak učenika.

Prije predavanja i predstave studenti su dijeliti edukativne materijale vezane za slučaj Zvonka i Julienne Bušić, a sama gđa Bušić otkrila je kako iz Ministarstva nije dobila odgovor na pitanje zbog čega je predavanje zabranjeno.

Podsjetimo, supruga Zvonka Bušića se na nakon njegove smrti posvetila književnosti te je objavila tri romana, a bavi se i prevođenjem hrvatskih djela na engleski jezik. Uz to, Julienne Bušić osvojila je nagradu “Fra Lucijan Kordić” za memoare Ljubavnici i luđaci (1996.) te nagradu “Antun Branko Šimić” (2012.) i “Bili smo prvi kad je trebalo” (2012.) za roman Živa glava stoga nije jasno što je točno Ministarstvu znanosti i obrazovanju bilo sporno u činjenici da nagrađivana književnica drži predavanje u knjižnici jedne srednje škole. foto snimka zaslona Youtube

Predavanje možete pogledati ovdje:

 

 

See also  Priručnik za sprječavanje i suzbijanje seksizma u medijima