Kuglof je uvijek dio blagdanskog stola

Upute za pripremu:

Bundevu (butternut, hokaido, angelika ili po želji), očistiti od koštica, narezati, lagano premazati uljem i ispeći u pećnici na 200°C i ostaviti da se ohladi (povremeno provjeriti vilicom da li je pečena). Kada se ohladiti odvojiti „meso“ od kore i izraditi u pire.

U posudi umutiti jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i dodati omekšani ZVIJEZDA stolni. Sve dobro umutiti. U drugoj posudi pomiješati brašno sa začinima te dodati mljevene lješnjake. Obje smjese spojiti i lagano promiješati. Dodati pire od bundeve i ostale sastojke (nasjeckana čokolada, grožđice, brusnice, korica naranče) po želji, oni nisu obavezni ali njihovim dodatkom obogaćujemo okus i miris kuglofa.

Smjesu istresti u podmazan kalup za kuglof i staviti peći na 180°C oko 50-60 minuta ili dok kuglof nije gotov (provjeriti štapićem). Pečeni kuglof dobro ohladiti, preokrenuti na tanjur te ukrasiti glazurom.

Za glazuru slatko vrhnje ugrijati do vrenja, maknuti s vatre te u njemu miješanjem otopiti bijelu čokoladu. Pričekati da se malo ohladi i preliti kuglof.

Donosim vam ideju ukrašavanja sa sjeckanim pistachiom i ružinim laticama a ostale dekoracije prepuštam vašoj mašti i trenutnoj blagdanskoj inspiraciji.

Sastojci:
250 g brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1 žličica cimeta ili začina za medenjake
1/2 žličice soli
60 g prženih mljevenih lješnjaka (dio može ostati i krupnije sjeckan)
300 g pirea od pečene bundeve
125 g omekšanog ZVIJEZDA stolnog
220 g smeđeg šećera
3 cijela jaja
po želji sjeckana čokolada, brusnice, grožđice, kandirana korica naranče
Glazura:
200 g bijele čokolade
1 dl Zvijezda šlag
Ukrašavanje:
sjeckani pistachio
jestive ružine latice

Zvijezda.hr