Članovi podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb u humanitarnom radu u biskupiji Porto-Novo u Beninu

Akademija Art

Članovi podružnice HKLD-a “Branimir Richter” Zagreb u humanitarnom radu u biskupiji Porto-Novo u Beninu

Tijekom kolovoza 2018. godine dvoje članova podružnice HKLD-a „Branimir Richter“ Zagreb boravilo je u Africi, u biskupiji Porto-Novo u Beninu, gdje su imali prilike upoznati se s načinom života i rada u ovoj siromašnoj afričkoj državi, ali i sudjelovati u humanitarnom radu u lokalnoj katoličkoj bolnici „L’Auberge de l’Amour Rédempteur du Christ“ (Svratište Kristove otkupiteljske ljubavi) i Domu za djecu sv. Ivan Pavao II u Dangbou.  Riječ je o bračnom paru Čivljak, dugogodišnjim članovima i dužnosnicima Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

Doc. dr. sc. Marta Čivljak, specijalistica psihijatrije, aktualna je pročelnica Odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dok je njezin suprug, doc. dr. sc. Rok Čivljak, specijalist infektolog, pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu te zamjenik ravnateljice Klinike. Svoje iskustvo iz Benina podijelili su s članovima naše podružnice u srijedu 5. rujna 2018. u sjedištu podružnice u Zagrebu gdje je doc. Rok Čivljak, inače dopredsjednik HKLD-a, prikazao dio video-materijala snimljenih tijekom boravka u Beninu. Bila je to prilika koju je iskoristio veliki broj naših članova čuti iz prve ruke što sve naši članovi HKLD-a, a osobito mladi, mogu doživjeti u Africi te na koji način mogu pomoći najpotrebitijima, osobito djeci i bolesnima.

U ovom predavanju pod radnim naslovom „Lica puna nade – iskustva iz Benina“ doc. Čivljak osvrnuo se na film vlč. Krunoslava Novaka „Lica puna nade“ koji prikazuje iskustva djelatnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji su prošle godine volontirali u Domu sv. Ivana Pavla II kojega je osnovao vlč. Odilon Singbo, u kojemu žive djevojčice koje su izgubile svoje roditelje u nedavnoj velikoj poplavi koja je zahvatila ovaj dio Afrike.

S druge strane, ovogodišnji boravak u Beninu naši članovi iskoristili su za rad u biskupijskoj bolnici u kojoj postoje velike potrebe za zdravstvenim djelatnicima (u bolnici radi samo jedna liječnica!), kao i za lijekovima koji su potrebni stanovništvu siromašne biskupije koji si ne mogu priuštiti liječenje u državnim bolnicama u kojima se sve zdravstvene usluge plaćaju.

Dio ovogodišnjih iskustava iz Benina prikazani su i u filmu „Susret srdaca“ koji je vlč. Krunoslav Novak, docent na Odjelu za komunikologiju HKS-a, snimio ove godine za boravka u Beninu (film možete vidjeti na dole dostupnom linku).

Pozivamo sve članove HKLD-a i one koji to mogu da svojim dobrovoljnim prilozima pomognu dalje djelovanje ove dvije hvalevrijedne institucije biskupije Porto-Novo u Beninu!

Pogledajte  film Susret srdaca

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Imrana Kapetanović: SKOJEVKA MINKA

Imrana Kapetanović fotografkinja iz Sarajeva više od 15 godina sudjeluje fotografijom kroz mnoge projekte, udruge, rezidencije, kampove, kolonije, osobne te komercijalne projekte Gradska galerija Fonticus Grožnjan, od 5. 10. 2018., u 20 […]