Skip to content

Lana Molvarec – Kartografije identiteta

Predstavljanje knjige Kartografije identiteta autorice Lane Molvarec, 25. rujna 2018. u 19 sati, Cafe u dvorištu, Žerjavićeva 7/2

Ovo je primjer knjige koja pokazuje da i u trenutku kada se nalazi pred sveopćom opsadom, kada ga se marginalizira, književno iskustvo ima što reći o svijetu pred kojim zastaju ini modaliteti spoznavanja. Knjiga je aktualna jer pitanje izmještenog čovjeka i identiteta bivaju sve važniji u svijetu nezaustavljive mobilnosti. Autorica u svojim čitanjima niza suvremenih hrvatskih pisaca prepoznaje i pomno promišlja različite vrste izmještenosti unutar svjetova odabranih tekstova, ali ih isto tako kontekstualizira u povijesno-društveno okruženje… Smatram da ponuđena čitanja pokazuju da književnost umije artikulirati i objasniti problematiku izmještenosti u svim njezinim pojavnostima na uvjerljiviji način nego bilo koja partikularna disciplina koja se bavi ovim ili onim njezinim vidom. Lana Molvarec pokazuje kako su djela pisaca od Antuna Šoljana do Damira Karakaša „nositelji specifičnog tipa društvenog znanja“, znanja koje ne smijemo zanemariti želimo li se uhvatiti u koštac sa svijetom u pokretu.

Stipe Grgas

Lana Molvarec

Rođena je 3. svibnja 1983. u Zagrebu. Nakon gimnazije upisala je studij kroatistike i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koji završava 2006. Potom upisuje doktorski studij književnosti, kulture i izvedbenih umjetnosti i filma na istome fakultetu.
Od veljače 2008. radi na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za
Kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Lana Molvarec: Kartografije identiteta
Godina izdanja: 2018.
Cijena: 129 kn
Broj stranica: 487
Uvez: meki
Žanr: teorija književnosti
Biblioteka: Intermedia
ISBN: 978-953-334-141-5