Helena Klakočar – MOHA U TRITONU

„Moha u Tritonu“ je izložba radnog procesa i završne faze izrade dokumentarne vizualne reportaže. Za potrebu izložbe autorica je intervjuirala posadu broda BŠ – 72 Andrija Mohorovičić koja je u sklopu misije TRITON spašavala izbjeglice na Mediteranu u organizaciji FRONTEXA. (Moha je interno skraćeno ime tog broda.)

U srijedu, 12. rujna 2018. u 20.00h, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Helene Klakočar.

Izložba Moha u Tritonu će se sastojati od serijskih crteža, video radova, dok će se sama autorica izložbe svakodnevno unutar radnog vremena galerije boraviti u prostoru galerija, a posjetitelji će s njom moći razgovarati o iskustvima rada na ovom projektu.

“Moha u Tritonu” je izložba radnog procesa i završne faze izrade dokumentarne vizualne reportaže.
Za potrebu izložbe autorica je intervjuirala posada broda BŠ – 72 Andrija Mohorovičić koja je u sklopu misije TRITON spašavala izbjeglice na Mediteranu u organizaciji FRONTEXA. (Moha je unutrašnji naziv tog broda.)

Narativne cjeline opisuju najznačajnije događaje: protokole spašavanja, teškoće, opasnosti, ugodne i neugodne trenutke. Autorica je rekordno zapisivala radnje koje su izvodile posade za vrijeme plovidbe te bilježila i njihove svakodnevice.

Razne faze realizacije projekta obuhvatile su dogovor sa MORH-om i Frontexom, razgovori s pripadnicima MUP-a, upoznavanje sa stručnim navigacijskom i pomorskom terminologijom.
Autorica je na brodu boravila tri puta od čega je sudjelovala u dvodnevnom plovidbi od Splita do Visa i natrag. Pripadnici čitave posade na vrlo su slikovit način opisuju iskustva i dinamiku događanja na brodu tijekom tri mjeseca misije sastavljene od tragedičnih i potresnih događaja koji su se izmjenjivali s trenucima ponosa zbog uspješno provedenih akcija. Sakupljen dokumentarni materijal jako dobro opisuje tu humanu misiju. Narativni radovi i skice bit će objavljeni u knjizi pod naslovom ZID MEDITERAN. U razgovorima joj je uvelike pomogla viša časnica mr. sc. Maja Siriščević, pukovnica Hrvatske ratne mornarice, ujedno i likovna pedagoginja po struci.

Ono što čini izložbu MOHA U TRITONU su tako važni projekti ne samo slikoviti crteži i priče koje se događaju uzbudljivo, već i činjenica da je autor unio svoje razmišljanja da bi ispričao tu priču.