Ivica Todorić je nakon kraćeg razdoblja medijskog mira i tišine u kojoj nije izazivao pretjeranu pozornost, ponovno došao na naslovnice svih hrvatskih medija. Njegove izjave ipak nisu dočekane sa žustrim odgovorima vrha vlasti i nekih oporbenih stranaka, pa se i to može tumačiti kao da je njegova važnost ipak okopnila s vremenom

Bivši čelnik Agrokora je iznio nevjerojatne tvrdnje o utjecaju hrvatske vlasti na uglednu svjetsku agenciju Moody’s, ali optužio je Zdravka Marića i Božu Petrova za sudjelovanje i za iniciranje sastanaka. Kao i uvijek najoštriji je bio prema Andreju Plenkoviću i Martini Dalić koje je praktički optužio za sudjelovanje u otimanju njegove tvrtke.

S druge strane premijeru je bilo veselo i u vlastitom dvorištu. Nakon prosvjeda radnika Uljanika koji su prvenstveno bili usmjereni protiv lokalne vlasti i uprave te kompanije, cijeli ‘show’ program organizirao mu je dio ličkog HDZ-a na čelu sa Darkom Milinovićem. Milinović i njegovi suradnici su očito nezadovoljni statusom u stranci, pa je Milinović neuvijeno poručio i kako će u slučaju smjene uskratiti potporu vladajućoj većini.

‘Naši političari i Todorić su svi likovi iz iste priče’

O najvažnijim temama tjedna koje nas uvode u očito zanimljivu političku jesen razgovarali smo s kolumnistem Večernjeg lista Milanom Ivkošićem, koji i na odmoru na svojoj rodnoj grudi u Dalmatinskoj zagori aktivno prati najvažnije aktualnosti.

“Moje je uvjerenje da su Todorić, Plenković, Petrov i Martina Dalić svi likovi iz iste priče, koja se poslije rasula u epizode. Ne samo da je Todorić bio dobar s tom vlasti, nego je bio dobar sa svim vlastima prije i poslije Tuđmanove smrti. Ja sam pisao prije o tome da mi je teško procijeniti tko je više kriv za slom Agrokora, država koje nije kontrolirala financije i kredite i ostalo sve što je trebala činiti ili sam Todorić koji je zinuo na zalogaj koji nije mogao progutati, pa ga sad guši”, komentira Ivkošić posljednji intervju Todorića i njegove optužbe na račun politike.

Kolumnist Večernjeg lista kaže i kako očekuje da će slučaj Agrokor razjediniti ovu vlast, jer se već priča kako će Martina Dalić denuncirati Plenkovića, a Marić je ljut jer misli da su svu krivnju prebacili na njega: “Nitko nije ekskulpiran iz te priče, ni Dalić, ni Petrov. Todorić je svima njima bio gazda, pa kad je propao okrenuli su se protiv njega”.

Ivkošić: IDS je uništio Uljanik, a sad krive HDZ i Vladu

“Zanima me kako to da su Pevec, Kutle i Todorić završili u Državnom odvjetništvu, a Danko Končar koji je krivac za propast Brodotrogira, a i sad ‘ima prste’ u propasti Uljanika i 3. maja je miljenik vlasti. Vlast ga mazi i pazi i ova državna, a pogotovo IDS-ova. To mi nikako ne ide u glavu”, upozorio je Ivkošić na po njemu dvostruke kriterije pravne države u Hrvatskoj i kaže kako je sve ovo što se loše događa u Hrvatskoj rezultat nebrige prijašnjih vlada za gospodarstvo: “Mislim da ovu vlast iskupljuje jedino to što je naslijedila velike greške starih vlasti. Evo, država je vlasnica četvrtine Uljanika, a ona nije imala nikakvu kontrolu, kao ni radnici. Svime je vladao IDS, a oni sad prebacuju krivnju na vlast i HDZ. Mislim da postoji još od Račanovog preuzimanja vlast trajna nebriga za gospodarstvo. Sve smo prepustili ili Europskoj uniji ili tajkunima koji redom propadaju”.

‘Milinovićev postupak je neciviliziran, ali nastupio je u očaju’

Politički analitičar je dao i svoje viđenje situacije u HDZ-u i Milinovićevog postupka pred središnjicom HDZ-a. Kaže kako su za njega Glavašević i Milinović vjesnici rasula dvije najveće stranke, dodaje i kako je Milinovićev postupak nepriličan i neciviliziran, ali da je imao razloge za to…

“Milinović je nastupio u očaju, odgađaju mu izbore, imaju svog kandidata kojeg guraju. On predstavlja puno više povijest HDZ-a nego Plenković i Jandroković. Bio je ministar zdravstva dugo vremena, pa se prvi pobunio protiv nauma Vladimira Šeksa i Jadranke Kosor za raspisivanje izbora za predsjednika HDZ-a sa samo jednim kandidatom. Ovaj obračun protiv Milinovića je obračun protiv Tuđmanovog HDZ-a, protiv tradicionalne i konzervativne struje. Nadam se i ne zadugo, jer je Plenković gotov, neće dugo biti predsjednik Vlade”, bio je oštar Ivkošić.

U nekim prijašnjim tekstovima oštro je kritizirao i Davora Ivu Stiera, pojašnjava kako je razlog tome što se nije dovoljno pobunio protiv Plenkovića.

Ivkošić na samom kraju kaže kako vjeruje da bi Plenkovićevi disidenti trebali uskratiti potporu ovoj vlasti: “Ja sam zamjerio i Kovaču i Stieru što su u sukobu s Plenkovićem njemu obećali odanost i zakleli se na vjernost. Njih dvojica bi zajedno s Milinovićem trebali uskratiti glasove ovoj vlasti i tako izazvati nove izbore. To je jedini način da se spriječi Plenkovićeva samovolja. Plenković je lutak Bruxellesa koji ništa nije napravio kako bi obuzdao uvozni lobi, niti da nas izvede iz kolonijalnog položaja”.

Milan Ivkošić, Direktno.hr