Skip to content

Predsjednica sudjelovala na godišnjoj Konferenciji veleposlanika i generalnih konzula Republike Hrvatske

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je potrebu osmišljenog „brendiranja“ države što pretpostavlja definiranje sveobuhvatne strategije u čiju su provedbu uključeni svi akteri državne vlasti, ali i stručnjaci i institucije nevladinog sektora, kako gospodarstva, tako i znanosti, kulture, dizajna i sporta

„Nalazimo se u jednom posebnom, pozitivnom trenutku nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji“, kazala je Predsjednica i istaknula kako su upravo naši sportaši trenutačno najjači promotori Republike Hrvatske i naši najbolji „veleposlanici“. Dodala je kako danas imidž države ima iznimno važnu ulogu u politici i gospodarstvu, pri čemu je potrebno pronaći ono što nas čini jedinstvenima i drukčijima. U tom smislu Predsjednica Republike navela je primjer irskog programa Global Ireland 2015 koji je u svrhu sve jače prisutnosti i utjecaja u svijetu ujedinio najbolje iz irske diplomacije, kulture, poslovanja i turizma, ali i primjer švedske strategije kojom se posebno prilagođavaju najnovijim trendovima, tehnologijama i mlađim generacijama.

Predsjednica Grabar-Kitarović u nastavku obraćanja istaknula je presudnu ulogu službe vanjskih poslova u budućim izazovima, posebno u dijelu priprema za naše prvo predsjedanje Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine. U tom smislu Predsjednica je naglasila okvir predsjedanja kao iznimno izazovan zbog nadolazećih izbora za Europski parlament, izbor novog predsjednika Europskog vijeća te Europske komisije i odabir novih povjerenika, kao i izlazak Ujedinjenje Kraljevine iz Europske unije. Također, Predsjednica je ukazala i na mnoge nepredvidljive situacije, tzv. „crne labudove“ koji se mogu pojaviti upravo u razdoblju završnih priprema i samog hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja Vijećem EU.

Govoreći o jugoistočnoj Europi Predsjednica je pozdravila činjenicu nastavka proširenja Europske unije i želju da države jugoistočne Europe ostvare svoje razvojne potencijale. Pritom je od velike važnosti potvrđeno načelo individualnog pristupa, temeljenog na konkretnim rezultatima, ali i prepoznata nužnost rješavanja problema proizašlih iz nasljeđa rata, otvorenih bilateralnih pitanja te istinske pomirbe, kazala je.

„Istodobno, u kontekstu konsolidacije Europske unije, čijoj jezgri želimo pripadati, posebno smo usmjereni i na područje središnje Europe, područje kojem oduvijek civilizacijski pripadamo. K tomu je usmjerena i Inicijativa triju mora koja podrazumijeva povezivanje središnje Europe u gospodarskom, prometnom, energetskom i digitalnom smislu i uklanjanje razlika između ‘istoka’ i ‘zapada’, ‘nove’ i ‘stare’ Europe, kazala je Predsjednica najavivši treći sastanak na vrhu Inicijative u Bukureštu.

„Na kraju, ne smijemo zaboraviti još jednu cijelu Hrvatsku koja živi izvan domovine, a to su naši iseljenici. Premda i tisućama kilometara daleko, naši iseljenici aktivno održavaju vezu sa svojom Hrvatskom te i dalje ostaju temelj nacionalnog zajedništva ugrađenog u početak stvaranja naše neovisne i slobodne Hrvatske. Kao diplomati i predstavnici Republike Hrvatske u svijetu moramo ponovno osnažiti naše nacionalno zajedništvo i provoditi ga kroz povezivanje svih koji vole i vjeruju u Hrvatsku“, kazala je Predsjednica. Izvor: Ured predsjednice