Skip to content

HUBOL pozvao Vladu da prepozna zdravstveni sustav kao vitalni interes

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) pozvala je Vladu da prepozna zdravstveni sustav i njegove nositelje kao vitalni interes građana Hrvatske ističući da se problem nedostatka liječnika i narušenog funkcioniranja zdravstvene zaštite tiče svih resora Vlade i svih građana, a oštro je osudila “neprimjerene, neargumentirane i uvredljive” izjave ministra zdravstva upućene bilo kojem liječniku u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Udruga navodi da se obratila predsjedniku i članovima Vlade u povodu nedavnog tragičnog događaja, smrti mladića u Zaprešiću. “Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) već nekoliko godina upozorava na katastrofalne posljedice nebrige za zdravstveni sustav RH, a posebno na nedostatak liječnika i drugog zdravstvenog osoblja. Svakom prilikom smo naglašavali kako će zbog lošeg planiranja u zdravstvu i izostanka ulaganja u ljude sve veći broj liječnika napuštati RH i da uistinu neće imati tko liječiti građane ove zemlje. Sad se taj ‘bumerang ignoriranja’ počeo vraćati,” stoji u priopćenju koje je potpisala predsjednica HUBOL-a Ada Barić Grgurević i Izvršni odbor.

“Trenutno stanje posljedica desetljetnog sustavnog ignoriranja struke, glasa onih koji nose zdravstveni sustav, gdje u igri mrkve i batine, batina očito nije donijela rezultate. Zdravstveni sustav RH i zdravstvena zaštita građana RH niti jednoj dosadašnjoj vladi nije bio prioritet. Nudili smo i nudimo rješenja koja su javno dostupna i odmah primjenjiva, a Vas pozivamo da budete Vlada koja prepoznaje i razumije problem zdravstvenog sustava RH i građanima omogućite kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Obraćamo se Vladi RH, a ne Ministarstvu zdravstva jer je problem nedostatka liječnika i narušenog funkcioniranja zdravstvene zaštite u RH problem koji se tiče svih resora Vlade i svih građana RH,” ističe HUBOL.

Svjedoci smo kako se u Hrvatskoj uvijek nađu sredstva kad je riječ o nečemu što je od vitalnog značaja; apeliramo da ova Vlada konačno prepozna zdravstveni sustav RH i njegove nositelje kao vitalni interes građana RH, poručuje.

“Hrvatska udruga bolničkih liječnika oštro osuđuje neprimjerene, neargumentirane i uvredljive izjave ministra zdravstva upućene prema bilo kojem liječniku u hrvatskom zdravstvenom sustavu i ističemo kako svaki liječnik u hrvatskom zdravstvenom sustavu predstavlja njegov značaj i vrijednost u trenucima kada u hrvatskom zdravstvenom sustavu nedostaje između 2000 i 4000 liječnika specijalista,” stoji u priopćenju upućenom medijima u srijedu.

Predsjednica udruge napominje da je HUBOL apolitična stručna udruga koja broji preko 2500 članova, da je uvijek je davala kritike i djelovala konstruktivno te branila stavove i interese bolničkih liječnika. Poziva Vladu na suradnju i da od rujna konstruktivno krenu u poboljšanje zdravstvenog sustava. Izvor Hina, photo Vlada RH