Povjerenstvo ponovno razmatra predmet protiv Marića

Akademija Art

Dva mjeseca nakon što je DORH odbacio kaznene prijave za trgovanje utjecajem i zloporabu povlaštenih informacija u slučaju Hotmail, u medije su procurili iskazi Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka USKOK-u

U njima se navode pojedinosti o osnivanju radnih skupina za Agrokor, njihovoj komunikaciji s članovima Vlade i drugo. Zbog objave novih dokumenata Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa priopćilo je da ponovno razmatra predmet.

“Što se tiče predmeta g. Zdravka Marića, Povjerenstvo će imati radni sastanak sljedeći tjedan, općenito u kontekstu svih zbivanja koja su od jutra aktivna te ćemo odlučiti o eventualnom pokretanju odnosno otvaranju predmeta protiv Zdravka Marića ili obnavljanju postupka s obzirom svih ovih novih činjenica”, poručila je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Iz transkripata iskaza bivše ministrice Martine Dalić USKOK-u proizlazi da je Zdravko Marić sudjelovao na više sastanaka o Agrokoru nego što se mislilo. Ministar Marić poručuje da će odgovoriti na sve moguće dodatne upite.

Dok Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa najavljuje mogući nastavak u slučaju ministra Marića, za Vladu i samog ministra Marića je ta priča završena.

“Ponavljam još jedanput, zatvorena je tema, odbačena je kaznena prijava u smislu toga. A što se druge strane tiče, ponavljam još jedanput, kao ministar financija na svim sam sastancima sudjelovao samo u nacionalnom interesima i interesima hrvatskog gospodarstva i poreznih obveznika”, izjavio je ministar financija Zdravko Marić. Na pitanje novinara je li lagao pred Povjerenstvom odgovorio je: “Jako teško pitanje – nisam lagao nikome”.

Da je ta tema u smislu političke i kaznene odgovornosti Vlade zatvorena, smatraju i drugi ministri, među njima i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić.

“Ako je DORH rekao da je ovo za njih zatvorena tema, onda nemamo o tome što razgovarati”, kaže on. Lovro Kuščević, ministar uprave ovo vidi kao “jedan pokušaj da se umanji veliki potez Vlade – spašavanje Agrokora, svih tvrtki i radnih mjesta”.

Spas tvrtke bez korištenja novca iz državnog proračuna najvećim uspjehom smatra i premijer Andrej Plenković. Drži da je objava transkripata politički motivirana. “Kao što je ovo sve orkestrirano na prvi dan Vlade, u krizi Uljanika, nastavno na krizu s ministrom Kujundžićem – regeneriranje, recikliranje tema koje su passe i koje su prošle je dio političke borbe, ja to razumijem i ja se tome suprotstavljam”, kaže on.

U Vladi je danas bio i šef SOA-e Daniel Markić. U iskazu bivše ministrice navodi se kako je bio zamoljen da uvidom u raspoložive mu podatke provjeri nekoliko tadašnjih kandidata za izvanrednog povjerenika Agrokora. “Nitko nije tražio sigurnosnu provjeru. Zakonski postupak sigurnosne provjere je propisan, znate”, kaže on i dodaje da naloge ravnatelj SOA-e prima samo od predsjednika Vlade i Republike. “Ali, naravno, u svom radu SOA pruža i potporu ministricama i ministrima. To je propisano u Zakonu o sigurnosnim službama, mislim članak 55”, dodao je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Ministar Horvat pred sastanak Vlade i Uprave Uljanika

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dao je izjavu za medije ispred Banskih dvora pred početak sastanka sa članovima Uprave Uljanika. video i photo HINA/ Damir SENČAR