Skip to content

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju porasla za 4,5 posto!?

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj snažno je ubrzala rast u lipnju, izdvojivši se najsnažnijim tempom rasta na mjesečnoj razini među zemljama Europske unije, pokazuju podaci Eurostata prema pisanju Hine i Vlade.hr

Sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj skočila je u lipnju 4,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećana 1,8 posto, izvijestio je Eurostat.

Time je Hrvatska, prema raspoloživim podacima Eurostata, zauzela vodeću poziciju među zemljama EU-a po rastu proizvodnje na mjesečnoj razini, a prate ju Rumunjska, s 1,7 posto, te Češka i Finska, s 1,5 posto.

Naši ekonomski interpretatori trebali bi ipak, napomenuti da smo mi “posljednji trkač u skupini” koji ne zaostaje više 200 metara nego 197 metara za vodećom skupinom. Posebno, uspoređivanje npr. s danskim industrijskim “letom” koji se spustio za 1,2%, može djelovati, blago rečeno, neobjektivno, pa i smiješno s našim kretanjima po morskim dubinama

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u lipnju na godišnjoj razini porasla 3,1 posto, nakon 0,6-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Pad proizvodnje na godišnjoj razini bilježili su u lipnju Danska, za 1,2 posto, Portugal, za 1 posto, i Nizozemska, za 0,2 posto, navodi Eurostat.

Pad proizvodnje bilježile su u lipnju na mjesečnoj razini Irska, za 8,9 posto, Nizozemska, za 1,3 posto, i Mađarska, za 1,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće objavljeno početkom tjedna.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u lipnju 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, zakočena padom proizvodnje kapitalnih dobara za 2 postotna boda.

Blago je u EU u lipnju porasla samo proizvodnja energije, za 0,5 posto.

Eurostat je ujedno za 0,1 postotni bod povisio procjenu svibanjskog rasta industrijske proizvodnje u EU, na 1,3 posto.

Pad proizvodnje kapitalnih dobara – za 2,8 posto – pritisnuo je u lipnju i proizvodnju na razini eurozone, koja je na mjesečnoj razini pala 0,7 posto.

U svibnju proizvodnja je u eurozoni prema revidiranim podacima Eurostata uvećana 1,4 posto.

Na godišnjoj je razini kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u EU u lipnju porasla 2,6 posto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

See also  Google i Francuska postigli sporazum o financiranju medija

Izvor: Vlada / Hina