Zašto je umro mladi pacijent u Zaprešiću

Prigodom smrti mladoga pacijenta u Zaprešiću, Ministarstvo zdravstva odmah je uputilo Zdravstvenu inspekciju u Zaprešić, a prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu sve je učinjeno sukladno pravilima struke, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva

Osamnaestogodišnjem mladiću u nedjelju je oko 19 sati pozlilo u Ulici Stanka Vraza u Zaprešiću. Kada je stiglo vozilo Hitne pomoći, prema navodima građana, u njemu su bili samo vozač i medicinska sestra, bez liječnika, a nisu imali ni defibrilator.

Nakon nekog vremena stiglo je i drugo vozilo Hitne pomoći iz Jastrebarskog, no nažalost, mladiću nije bilo pomoći. Ministarstvo zdravstva u priopćenju izražava sućut obitelji preminuloga.

“Na području Zaprešića i zaprešićkog kraja u toku dana jedan je doktor u smjeni, a po noći su dva. Nažalost, ovaj nemili događaj je ukazao da ovakav koncept organizacije Hitne medicinske pomoći nije dobar”, kazao je za HRT gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. On je, kaže, na nivou organizacije vezan uz županiju.

“Mi smo kroz vrijeme iza nas, a Zakon je donesen 2011. godine, komentirali i upozoravali da to nije dobro i da je ovakva organizacija nedovoljna. Nažalost, dogodio se ovaj zaista incident i jedan mladi život je ugašen”, rekao je.

Podsjetimo, ustroj Hitne medicinske pomoći, koji je na snazi od 2011. predviđa postojanje timova T1 i T2. Tim 1 čine liječnik specijalist hitne medicine i medicinska sestra ili tehničar i vozač. Tim 2 sastavljen je samo od medicinske sestre ili tehničara.

Zaprešićki gradonačelnik kaže nam kako pitanje samog funkcioniranja i način kako je Hitna došla do unesrećenog ne može ovog trenutka komentirati. “Mi smo uputili, kao Grad, pisani zahtjev da nam se pojasni način izlaska na teren. Ponavljam, ovakav koncept organizacije Hitne pomoći nije dovoljno dobar”, poručuje.

izvor: HRT
foto: Post objavljen na stranici ‘Zaprešić bez cenzure’, izvor: Screenshot / Autor: Facebook