Zahvaljujući tomu što je Senat odbacio prijedlog zakona o dragovoljnom prekidu trudnoće, u Argentini pobačaj ostaje nezakonito djelo. Nadbiskup Paglia: Pozitivna je činjenica da se veliki broj građana usprotivio njegovoj legalizaciji

Argentina je potvrdila svoje protivljenje pobačaju, proglašavajući ga nezakonitim. Senat je, naime, s 38 glasova protiv i 31 glasom za, odbio prijedlog zakona o dragovoljnom prekidu trudnoće. U toj je pobjedi bitnu ulogu imalo stajalište senatorā iz sjevernih pokrajina zemlje.

Odlučujući je sigurno bio i glas lokalne Crkve koja je u danima prije glasanja političarima uputila apel, te slavila mise za život u više argentinskih gradova, ne zaboravljajući poticati na inicijative u svrhu pomoći majkama koje su same i u nevolji.

Odbijanje Senata tog zakona znači da tijekom godine dana neće biti moguće ponovno podnijeti prijedlog zakona o toj istoj temi. Osim toga, 2019. godina će biti izborna godina, dakle, neće biti prikladna za razmatranje temā koje potiču velike napetosti, kao što je prekid trudnoće.

Prosvjedi protiv pobačaja u Argentini

Osvrnuvši se na tu vijest u razgovoru za našu radijsku postaju, nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, izrazio je zadovoljstvo i napomenuo da je pozitivan znak činjenica da se priličan broj, i to ne samo vjernika, usprotivio legalizaciji pobačaja.

Naravno, zabrinjava veliki broj onih koji su bili za taj zakon – dodao je nadbiskup te istaknuo kako u svakom slučaju treba očitovati veću blizinu ženama, posebice siromašnima, i djevojkama koje donose dramatične odluke. Evo zašto mislim da je zadaća Crkve da udvostruči ljubav, blizinu i pomoć, jer odluka o pobačaju je uvijek dramatična. Naša zadaća nije zakonodavna – primijetio je – na nama je da svima pružimo ljubav, kako bismo, i onima koji su protiv, pokazali da zapravo svi moramo raditi za život. autor Vatican News – aa, uvodna foto Laura Fuhrman