Susret apostolskoga vizitatora i apostolskoga nuncija s mostarskim dijecezanskim biskupom

Akademija Art

Dijecezanski biskup Ratko Perić primio je u prostorijama Ordinarijata u Mostaru msgr. Henryka Hosera, S.A.C., Biskupa Varšave-Prage u miru, Nadbiskupa ad personam, nedavno imenovanoga Apostolskog vizitatora s posebnim karakterom za pastoralnu stvarnost župe Međugorje u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji

Zadaća Apostolskoga vizitatora u Međugorju ima „privremeno trajanje ad nutum Sanctae Sedis” [„na mig Svete Stolice“].

S Apostolskim vizitatorom iz Sarajeva došao je i nadbiskup Luigi Pezzuto, Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini.

U jednosatnom razgovoru s Apostolskim vizitatorom i Apostolskim nuncijem dijecezanski je Biskup izrazio poštovanje prema odluci Svetoga Oca Pape Franje o imenovanju msgr. Hosera Apostolskim pohoditeljem u župi Međugorje, očitovao mu spremnost u potrebnoj suradnji i zaželio mu obilnu Božju pomoć u apostolskoj vizitaciji, koja počinje sutra u nedjelju, 22. srpnja.

Istaknuvši činjenicu da je izricanje konačna suda o istinitosti „međugorskoga fenomena“ pridržano Vrhovnom auktoritetu Crkve, Biskup je nedvosmisleno ponovio trajno stajalište Biskupskog ordinarijata u Mostaru, tj. prethodnoga biskupa ordinarija Pavla Žanića (1980.-1993.), i sadašnjega, da na temelju brojnih ispitivanja ne drži vjerodostojnim nijedno „ukazanje“, nijednu „poruku“, nijednu „tajnu“, nijednu „pergamenu“, o čemu su mjesni Biskupi redovito izvješćivali Svetu Stolicu i katoličku javnost. U ta nevjerodstojna ukazanja „međugorskoga fenomena“ uključena su i ona navodna u prvih sedam ili deset dana 1981. godine, o čemu je dijecezanski Biskup dao obrazložen prilog, već objavljen na hrvatskom, na engleskom i na talijanskom jeziku.

Apostolski je vizitator rekao da je on imenovan isključivo za pastoralnu stvarnost u Međugorju i da njegova zadaća služi učvršćenju jedinstva Crkve.

Biskup je dodao da i ovaj bratski susret, za koji iskreno zahvaljuje i Apostolskom nunciju i Apostolskom vizitatoru, služi učvršćenju istinskoga mira i jedinstva u ovoj mjesnoj Crkvi.

Biskupije Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan

odabrao: Slavko Katić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Novi broj Glasnika svetog Josipa

Ovih dana izašao je drugi ovogodišnji broj Glasnika svetog Josipa. Od prošloga broja Glasnika, proslavili smo blagdane svetog Josipa Radnika (1. svibanj), kao i svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske (10. lipanj). Uz izvještaje o proslavama, donosimo vam […]