Skip to content

Odlazak na kontrolu vida preporučuje se jednom godišnje

Kompletan oftalmološki pregled

Odlazak na kontrolu vida preporučuje se jednom godišnje čak i ako nemate problema s njime. Ukoliko imate ustanovljenih problema s vidom – kao što su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam ili starosna dalekovidnost učestalost kontrole odredit će vam liječnik. 

Redovitom kontrolom vida moguće je na vrijeme otkriti greške u vidu i bolesti oka te reagirati adekvatnom terapijom.

Biomikroskopski pregled vanjskih dijelova oka radi se biomikroskopom koji pomoću vrlo snažnog svjetla omogućava uvid u rožnicu, šarenicu, leću i prednju očnu sobicu

Pregled pozadine oka uključuje provjeru mrežnice sa žutom pjegom, vidnog živca, krvnih žila mrežnice i staklovina. Ovim pregledom moguće je u najranijim stadijima otkriti potencijalno opasne bolesti kao što su glaukom, ablacija mrežnice i dijabetička retinopatija.

Vidna oštrina je temeljni pokazatelj funkcije oka i svaka kontrola započinje ovim testom.

Mjerenje zakrivljenosti rožnice provodi se instrumentom naziva keratometar. Keratometar analizira refleksiju svjetlosti iz rožnice i na taj način određuje zakrivljenost površine oka.

Mjerenje očnog tlaka je sastavni dio kontrole vida. Očni tlak je tlak koji na očnu jabučicu vrši tekućina kojom je jabučica ispunjena. Promjena očnog tlaka koja traje i ne liječi se može uzrokovati probleme s vidom i dovesti do bolesti oka. ponudadana.hr, photo Alexandr Ivanov