Neurokirurg Štimac: Smijenjen sam čistom političkom odlukom

Akademija Art

Smijenjeni predstojnik Klinike za neurokirurgiju riječkoga Kliničkoga bolničkog centra Dinko Štimac ustvrdio je na konferenciji za novinstvo Živog zida, čiji je član, da je s te dužnosti smijenjen “čistom političkom odlukom”, kao rezultat pritiska osoba iz kruga HDZ-a i to zbog njegova upozoravanja na “nedopustivo loše ishode liječenja pacijenata na toj klinici”

Štimac je istaknuo da je u riječki KBC došao kao predstojnik Klinike za neurokirurgiju prije tri godine te da je od početka primijetio da su “kvaliteta rada i ishodi liječenja na niskoj razini” te je, kako je naveo, diskretno upozoravao na propuste. Prije tri mjeseca, rekao je, Ministarstvu zdravstva i Hrvatskoj liječničkoj komori slao je dokumentaciju o tim propustima i konkretnim slučajevima, ali nitko nije ni tada reagirao.

“Slijedili su napadi članova HDZ-a ili njihovih mecena iz KBC-a na mene, koji su kulminirali optužbama za narušavanje međuljudskih odnosa, što je bio službeni razlog moje smjene”, rekao je Štimac i dodao da je u Živi zid ušao u ožujku jer je to jedina politička stranka koja se bori za pravdu, a od tog su trenutka napadi na njega iz HDZ-a postali još intenzivniji.

Na pitanje na koje je propuste i nedovoljno dobar rad u klinici upozoravao, Štimac je odgovorio kako mu liječnička struka ne dopušta da u javnosti govori o pojedinačnim slučajevima te da bi bilo koji podatak koji bi iznio pacijentima ili njihovim obiteljima mogao omogućiti da povežu činjenice i otkriju da se govori o njima. Svu dokumentaciju koju je slao ministarstvu i Hrvatskoj liječničkoj komori, rekao je, naknadno je dostavio Županijskome državnom odvjetništvu u Rijeci i Uskoku, tražeći da ispitaju je li tim postupcima kršen zakon.

Štimac je dodao kako je nakon smjene namjeravao otići iz riječkoga KBC-a i Hrvatske, ali su ga spriječila trojica specijalizanata neurokirugije, koji su najavili da će, učini li to, i oni otići iz riječkoga KBC-a. “Da o meni ne ovisi njihova sudbina, otišao bih ovog trena”, istaknuo je.

Predsjednik Živoga zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je da se ta politička stranka bori protiv klijentelizma i nepotizma u hrvatskome zdravstvenom sustavu jer se “vladajuće strukture predvođene HDZ-om obračunavaju sa strukom a u korist jataka, prijatelja i stranačkih poslušnika”.

Ustvrdio je da je Dinko Štimac zviždač unutar riječkoga KBC-a koji je institucijama prijavio nepravilnosti, a one još nisu reagirale. “Time je stao na žulj političkim podobnicima pa je smijenjen s mjesta predstojnika”, rekao je Sinčić.

Saborski zastupnik Živoga zida Ivan Pernar ocijenio je da je veliki dio bolničkog sustava u zemlji visoko politiziran te da napredovanje češće ovisi o političkoj podobnosti nego o stručnosti. Ovaj slučaj preslikava takvo stanje jer je Štimac nedvojbeno stručan i ima izvrsne rezultate u radu iza sebe te može raditi bilo gdje u svijetu.

Riječki KBC izvijestio je na upit Hine da je zaprimio nalaz i mišljenje Ministarstva zdravstva kao rezultat provedenog nadzora Zdravstvene inspekcije tog ministarstva u svibnju 2018. pa su slijedom zaključaka iz nalaza njegova mjerodavna tijela donijela odluku o razrješenju dosadašnjeg predstojnika Klinike za neurokirugiju i imenovanju novog obnašatelja te dužnosti kako bi se osigurao kontinuitet u radu.

“U odnosu na odluku o razrješenju, dosadašnji predstojnik Klinike za neurokirugiju ima pravo iskoristiti pravne lijekove i u roku je za njihovo podnošenje. Temeljem Zakona o radu i propisa o zaštiti osobnih podataka, nismo u mogućnosti niti smo ovlašteni iznijeti dodatne podatke o djelatniku i postupcima koji su u tijeku”, stoji u priopćenju riječkoga KBC-a. (Hina, slika S. Katić)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Počinje izgradnja dječje bolnice u Blatu

Nakon političkih obećanja koja slušamo već više od trideset godina, čini se da ipak počinje izgradnja nacionalne dječje bolnice u Blatu. Neće se čekati novac iz europske blagajne, nego će radovi početi […]