Skip to content

U Zagrebu, Splitu i Rijeci “Hod za život”

Sa skupa je poručeno neka odgovorni u Hrvatskoj provode zakone i osiguraju zaštitu žena koje toliko često imaju problema na radnom mjestu samo zato što se odlučuju biti majke

“Nedopustivo je da 75 posto onih koji se odluče na pobačaj navodi kao razlog egzistencijalne probleme. To u prijevodu znači da je razlog 75 posto pobačaja u Hrvatskoj bezobzirna i nesposobna politika koja je opustošila Slavoniju, napunila pučke kuhinje i tjera žene da nedjeljom rade u trgovinama bez adekvatnih naknada. To je poruka svima njima da tako dalje neće ići”, rekla je glavna koordinatorica Hoda za život Hajdi Begović na Trgu bana Jelačića. Naglasila je da je educiranje i pravo na pristup informacijama ključan dio obrane svakog začetog ljudskog života i “zato smo ovdje i hodamo”. “Ne možemo više zatvarati oči i gledati egzodus obitelji i podnijeti da obitelji važu mogu li si priuštiti dijete ili ne. Puna su usta ljudskih prava, a temeljno ljudsko pravo pravo na život spremni smo ugasiti pod krinkom slobode i prava na izbor, slobode odlučivanja. Dajmo nerođenima glas”, poručila je Begović.

Predstavnik inicijative “Život biraj” Dario Milić kazao je kako očekuju da odgovorni u Hrvatskoj provode zakone i osiguraju zaštitu žena koje toliko često imaju problema na radnom mjestu samo zato što se odlučuju biti majke.

“Mi muškarci koji danas hodamo Zagrebom, Splitom i Rijekom želimo poručiti – tu smo uz vas. Ovdje smo za svaku ženu i dijete. Biti muž svojoj ženi i otac svom djetetu najzahtjevnija je i najljepša uloga u životu svakog muškarca”, rekao je.

Predstavnica inicijative “Život biraj” Marijeta Ščekić ustvrdila je da korištenje raznih medicinskih pretraga za otkrivanje neizlječivih bolesti imaju samo jedan cilj eliminiranje bolesne djece te da je to suprotno konvenciji o ljudskim pravima i biomedicini. “Dio ljudske stvarnosti su bolesti, neke su nasljedne, a neke nisu. Genetski poremećaji i bolesti ne oduzimaju vrijednost niti dostojanstvo ljudskom životu. Mi se zalažemo za društvo koje poštuje različitosti te slabije i ranjivije štiti, a ne eliminira. Oni imaju pravo na našu solidarnost i potporu”, poručila je.

See also  U bolnici Vrapče svečano otvoren novouređeni prostor Radiologije i pušten u rad CT

Jedan od redara na pozornici je nakon govora zaprosio svoju curu na pozornici, što je izazvalo oduševljenje sudionika manifestacije.

Okupljanje sudionika manifestacije Hod za život započeo je na Trgu dr. Franje Tuđmana, odakle su Ilicom krenuli prema Trgu bana Jelačića gdje su ih pri dolasku na pozornici dočekali pjesmom “Kako je dobro vidjeti te opet”.

Uoči njihovog dolaska na Trg, policija je privela je sedam osoba koje su Ilici, u jednom trenutku, pokušale zapriječiti put sudionicima “Hoda za život” te su sjeli na ulicu gdje je povorka Hoda trebala prolaziti

U Splitu Hod za život – drugu godinu zaredom. Okupilo se oko 500 ljudi, koji su od parka na Zvončacu preko Zapadne obale došli do Rive. U Hodu su ove godine sudjelovali i gradonačelnik Andro Krstulović Opara i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. Izvor HRT, Foto: narod.hr