iPhone X najprodavaniji smartfon u prvom kvartalu 2018. godine

Statistika prodanih smartfona koju iznose proizvođači u pravilu se svodi na ukupan broj prodanih uređaja ili određenu seriju, dok konkretne brojke o prodaji određenog modela rijetko ili nikad ne saznamo. No zato, s druge strane, postoje tvrtke kao što je Strategy Analytics, koje bse ave upravo takvim istraživanjem

Jedan takav rad objavljen je i danas, a donosi podatke o najprodavanijim smartfonima u prvom kvartalu ove godine. Koliko je istraživanje ove tvrtke pouzdano, ne možemo sa sigurnošću reći, ali je u svakom slučaju najmjerodavnije, s obzirom da ne postoji nijedno drugo.

Kao što se i očekivalo, prvo mjesto je zauzeo Appleov iPhone, i to model iPhone X, koji je, usprkos tome što nije ispunio Appleova očekivanja, prodan u 16 milijuna primjeraka.

Odmah ispod njega je iPhone 8, koji je prodan u 12,5 milijuna primjeraka, a slijedi ga iPhone 8 Plus s brojkom od 8,3 milijuna. Četvrti na listi je još jedan Appleov proizvod, i to iPhone 7 s 5,6 milijuna prodanih, a peti Xiaomi Redmi 5A, s brojkom od 5,4 milijuna.

Šesti je Samsung Galaxy S9 Plus, no s obzirom da je njegova prodaja počela tek u zadnjem mjesecu prvog kvartala, rezultat od 5,3 milijuna prodanih je prilično impresivan. Zato se nadamo da će Strategy Analytics s ovakvom statistikom izaći i na kraju drugog kvartala, kako bismo dobili još širu sliku. mob.hr