Novinar i književnik Zvonimir Milčec danas je vjerojatno najpoznatiji kroničar staroga i novoga Zagreba, kojemu je dosad posvetio tridesetak knjiga

Jedan je od najvažnijih hrvatskih dječjih pisaca, a u dječju književnost ušao je upravo svojim romanom Zvižduk s Bukovca, prvi put objavljenim 1975. godine

“Zvižduk s Bukovca” Zvonimira Milčeca zanimljiva je knjiga koja nam prikazuje uzbudljive dogodovštine dječaka koji trenutno pohađaju peti razred. Ona govori o tome kako su dječaci provodili svoje veselo djetinjstvo u zagrebačkom kvartu Bukovcu. Ovaj dječji roman sastavljen je od devetnaest poglavlja. Roman je po svojoj strukturi i kompoziciji te jeziku prilagođen dječjoj čitateljskoj publici. Ima linearan tijek radnje s kronološkim nizanjem događaja te ga je lako pratiti.

Ispripovijedan je u trećem licu, a u središtu radnje je glavni lik Vlatko Gizelin zvani Giza. Osim priče o tome kako su dječaci provodili svoje vrijeme i njihovim dogodovštinama, ovo je priča i o Gizinu putu prema adolescentskoj dobi, njegovu sazrijevanju i o tome kako je zaslužio titulu vođe u svom društvu.

Za razliku od ostalih dječaka iz njegova društva, on nije jednodimenzionalan karakter jer ga pripovjedač izlaže različitim situacijama i okolnostima u kojima on pokazuje svoju dosjetljivost, snalažljivost, empatiju i postaje junak, pa tako od početka romana možemo pratiti njegov razvoj. Na početku je on običan dječak koji se divi Trulome i želi postati nenadmašiv u zviždanju poput njega. Kako radnja odmiče, Giza zaslužno zauzima mjesto Trulog i postaje pravi vođa.

Jezik romana ima dosta urbanih zagrebačkih izraza i pisan je u humorističnom štihu iako pripovjedač svoje likove dovodi i u ozbiljne situacije. Iz današnje perspektive nam je zanimljiv jer je smješten u 1950. godinu te nam prikazuje kako su djeca tada provodila vrijeme, kada nije bilo razvijene tehnike, mobitela ni računala.

Kategorije: Dječja književnost, e-knjige
Oznake: Dječja književnost, dječje knjige, pustolovina, škola
Uvez: Tvrdi uvez
Područje: Proza
Jezik: Hrvatski
Izdavač: V.B.Z. d.o.o
ISBN: 9789533046310
Broj stranica: 143
Format: 16,5*21,5
Godina izdanja: 2014
Biblioteka: Biblioteka Od deset do stodeset