Plenković: S ovako velikim suficitom možemo odgovorno voditi državu

O aktualnim političkim i društvenim temama s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima razgovarao je Damir Smrtić

Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo sjednicom Vlade održanom u jučer u Splitu. Odbacio je optužbe da novim statutom stranke želi učvrstiti svoj status u stranci i riješiti se nepoželjnih. “Nema takvih želja. Ja sam kazao da nam treba novi statut, prilagoditi ga 2018. Napravljen je jedan konzistentan tekst koji dalje demokratizira stanje u stranci. Mislim da će jedna demokratizacija tijela pridonijeti daljnjoj učinkovitosti i da ogdovorimo na ono za što stranka postoji, a to je da se bavi općim dobrom i boljitkom hrvatske države. On će se usvojiti s velikom većinom, uvjeren sam”, kazao je Plenković.

Dodao je kako su sve reakcije i sugestije korisne. Radna skupina će konsolidirati tekst u idućim danima, a vjerujem da će 26. svibnja na izvještajnom saboru stranke biti prihvaćen, istaknuo je Plenković.

Na pitanje kakvi su njegovi odnosi s predsjednicom rekao je da je u dobrim odnosima s Predsjednicom. “Komunicirano, surađujemo. Neki dan smo razgovarali o šefovima konzularnih misija, o demografskoj revitalizaciji zemlje. Smatram da su inicijative svih dionika u društvu dobrodošle. Nažalost, problem demografije nije od jučer. Njega pratimo već nekoliko desetljeća. On je svojstven i drugim zemljama”, napomenuo je.

“Činimo sve što možemo da se taj problem riješi i da se poveća prirodni priraštaj. Kao vlada u zadnjih godinu dana podigli smo roditeljske i rodiljne naknade, subvencionirali smo stambene kredite za mlade, investirali u izgradnju vrtića… I sve druge inicijative ćemo zajednički razmotriti”, rekao je premijer Plenković.

Potvrdio je kako se nakon 1. srpnja planira rebalans proračuna kako bi se više sredstava izdvojilo za demografske projekte.

Govoreći o sjednici Vlade u Splitu, premijer je rekao kako se kvalitetnom pripremom i suradnjom s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i županom Bobanom radilo na tome da ova sjednica vlade ne bude samo simbolična već da bude sadržajna. “Velik broj projekata je usmjeren na razvoj projekata prometne infrastrukture. Ako se realiziraju ti projekti Split će prodisati. Puno je projekata koji se tiču darovanja državne imovine, poboljšanja zdravstvene zaštite… Slično je bilo i u prosincu u Osijeku kad je milijarda kuna išla samo za Osječko-baranjsku županiju, a potpisano je još niz ugovora za druge slavonske županije. Slična situacija je bila i u Kninu, Sisku i Vukovaru”, rekao je premijer te dodao da namjerava nastaviti s takvom politikom, kazao je.

Naglasio je kako je država u prošloj godini prvi put imala suficit te prvi je put zaradila više nego što je potrošila. Prema premijerovim riječima, to je rezultat fiskalne discipline. “S ovako velikim suficitom pokazali smo da možemo odgovorno voditi državne financije. To je vrlo važno za smanjenje javnog duga i podržavanje gospodarskog rasta”, istaknuo je.

Premijer vjeruje da će to potaknuti ukupni gospodarski rast. Pohvalio se kako je refinanciranjem duga cestovnog sektora država na kamatama uštedjela 50 milijuna eura. Pad industrijske proizvodnje ne smatra zabrinjavajućim, no ministarstva gospodarstva i financija su dobila zadatak pronaći uzroke. Pad nezaposlenosti pripisuje prvenstveno vladinim mjerama aktivne politike zapošljavanja. Izvor HRT