Nakon erupcije vulkana na Havajima potres jačine 6,9

Akademija Art

Niz potresa pogodio je u petak Veliki otok na Havajima, među kojima je najsnažniji bio magnitude 6.9 s epicentrom na južnim padinama vulkana Kilauee koji je dan prije izbacivao lavu, ružičasti pepeo i, što je najgore, otrovne plinove, goneći stotine stanovnika na evakuaciju

Potres se dogodio u 12.32 po mjesnom vremenu na dubini od 5 kilometara, 16 kilometara jugozapadno od naselja Leilani, odakle su vlasti evakuirale stotine stanovnika.

Američki geološki zavod (USGS) priopćio je da se potres dogodio “gotovo na istom mjestu kao i razorni potres 1975. magnitude 7,1” u kojemu su poginule dvije, a ozlijeđeno je 28 osoba na tom najvećem otoku američkog otočja u Pacifiku. Potres magnitude 5,7 pogodio je otok malo prije u petak pa su vlasti upozorile da će se seizmička aktivnost koja je potaknula erupciju vulkana Kilauee, jednog od pet vulkana aktivnih na otoku, nastaviti.

Guverner Havaja David Ige proglasio je izvanredno stanje kako bi mogao deblokirati dodatna sredstva. Kao i pri prijašnjim erupcijama, mjesna glasila objavila su snimke užarene lave koja se polagano širi na područjima gdje je policija zabranila pristup ili šiklja iz pukotine u šumi. Zasad nema informacija o stradalima, ali nekoliko je kuća uništeno, navode vlasti. Oko 1700 ljudi mora napustiti 770 zgrada u naselju Leilani, objavio je guverner na Twitteru. Obvezna evakuacija proglašena je i za četvrt Lanipuna Gardens. Na tom području živi gotovo 10.000 ljudi.

Vulkan Kilauea koji je visok 1247 metara počeo je eruptirati u četvrtak oko 16.45 po mjesnom vremenu (petak u 4.45 po srednjoeuropskom vremenu). Jedan je od najaktivnijih u svijetu. Područje je od ponedjeljka pogodilo stotinjak manjih potresa magnitude oko 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Inkluzivna bilingvalna predstava "Čuvari snova" za gluhu i čujuću publiku

Čuvari snova / Teatar CeKaTe / četvrtak 10.5.2018. / 20h Radnjom smještena na granici dvije neprijateljske države, ali i na granici jave i sna – na kojima se susreću gluhi i čujući, […]