Sedamdeset godina Tomislava Marijana Bilosnića

Tijekom 2017. godine hrvatski književnik, slikar, umjetnički fotograf i publicista Tomislav Marijan Bilosnić bilježio je dvije značajne obljetnice, 50. godina  izuzetno plodnog umjetničkoga stvaralaštva i 70. godina života

(Posebno izdanje Zadarske smotre)

Tim povodom više je časopisa u Hrvatskoj posvetilo zasebne priloge Bilosnićevom jubileju, počevši od „Kola“ Matice hrvatske, preko časopisa „Republika“ Društva hrvatskih književnika, „Nove Istre“, „Moslovačkoga zrcala“, sisačke „Riječi“ do „Zadarske smotre“. Bilosnićev jubilej zabilježen je i u književnoj periodici u Sloveniji, Rumunjskoj, Španjolskoj, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Austriji. U Rumunjskoj je svoje stranice Bilosniću posvetio međunarodnog časopisa Orizont Literer Contemporan, u Sloveniji novine „Družina“, u Španjolskoj više novina i portala, u Bosni i Hercegovini časopis „Osvit“, u Albaniji tjednik „Nacional“, a u Austriji  „Panonski ljetopis“.

„Zadarska smotra“ u svom posebnom izdanju, u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Zadru tiskala je separat „Sedamdeset godina Tomislava Marijana Bilosnića“, a kojega je uredio sveučilišni profesor Josip Lisac, dok se za nakladnika potpisuje Božidar Šimunić.  Ovaj separat u svom uvodnom dijelu donosi književnu bibliografiju  Tomislava Marijana Bilosnića, kao i ciklus njegovih novih pjesama iz zbirke „Sto pjesama o tijelu“.  Slijedi potom tekst dr. sc. Sanje Knežević o Bilosnićevoj lirici pod naslovom „Poezija životne radosti, ljubavi i strasti“, kao i tekstovi dr. sc. Tina Lemca i Davora Šalata o Bilosnićevoj posljednjoj  objavljenoj zbirci pjesama „Sto pjesama o tijelu“.  Posebni ciklus čine eseji, znanstveni i književno-teorijski tekstovi stranih autora o Bilosnićevom pjesništvu. Riječ je o tekstovima prof. dr. sc. Brane Senegačnika o Bilosnićevoj pjesničkoj zbirci „Molitve“, tekstu albanskog teoretičara Nuri Plaku o zbirci „Koji jedu ribe“, vodećeg američkog  poznavatelja europskog pjesništva dr. John Taylora o Bilosnićevoj zbirci „Tigar“ o kojoj piše i rumunjska književnica Tatiana Radulescu.

Posebno je za istaknuti dva teksta akademika Alfreda Péreza Alencarta naslovljenih „Tigar zvani Tomislav“ i „Jedan se tigar šeće Salamancom“, u kojemu ovaj peruansko-španjolski pjesnik Bilosnića naziva velikim pjesnikom. Akademik Enrique Viloria Vera iz Venecuele, također, piše o Bilosnićevom „Tigru“ koji je postao poznatom i rado čitanom knjigom u hispanskome svijetu.