Na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, podsjetio je da je prije godinu dana donesen lex Agrokor te da je jučer predstavljen nacrt nagodbe prema kojem će Agrokor, kako je rekao, postati ruski, a sjedište kompanije bit će u Nizozemskoj te je Plenkovića pitao znači li to da se Agrokor miče s popisa sistemskih poduzeća s obzirom na to da će imati sve manje veze s Hrvatskom, prenosi N1.

– Mi smo postigli tri temeljna cilja i vidim kako se ništa loše nije dogodilo lani, kako smo spriječili kolaps, sve djeluje kao da je normalno, kao da se to dogodilo samo po sebi i da nitko nije promislio kako reagirati na izvanrednu situaciju. Mi smo uložili veliki rizik. Sad kad smo došli u fazu da su svi zadovoljni, vi postavljate pitanje kakva je vlasnička struktura. To što je dio strukture vezan za nizozemsko zakonodavstvo je samo plus, a ne minus, gospodine Beljak, odgovorio je premijer Plenković.

– Ja sam vas pitao nešto drugo – hoće li se lex Agrokor nastaviti odnositi na poduzeća koja će s Hrvatskom imati sve manje i manje, poručio je Beljak i dodao da nitko ne spori da su tu nekakvi rezultati, nego da samo pita hoće li se lex Agrokor nastaviti odnositi na poduzeće koje s Hrvatskom neće više ništa imati. Jeste sa situacijom upoznali nizozemskog kralja ili Putina? Bojim se da ako nešto krene loše, ne protjerate nizozemske diplomate, rekao je Beljak. Lieer