Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ) predstavio je 15. ožujka svoju bogatu znanstvenu djelatnost koja je lani rezultirala s devet tiskanih izdanja, kao i najnoviji uradak – mrežno izdanje jedne od tiskanih knjiga, ‘Hrvatske školske gramatike’, dostupno na internetskim stranicama IHJJ-a

Mrežno izdanje ‘Hrvatske školske gramatike’ IHJJ-a dar je našega instituta hrvatskoj javnosti u ovogodišnjemu Mjesecu hrvatskog jezika, istaknuo je predstavljač Kristian Lewis.

Cjelovito tiskano izdanje prabačeno je u digitalni oblik, kazao je Lewis, naglasivši kako je javno dostupno na mrežnoj adresi gramatika.hr.

Podsjetio je da je tiskano izdanje Hrvatske školske gramatike objavljeno u studenome 2017., a četiri mjeseca nakon prvoga predstavljanja u sklopu zagrebačkog Interlibera cjelovit sadržaj objavljen je i na internetu, kao prva mrežna i javna dostupna gramatika hrvatskoga jezika.

Školska gramatika priručnik je namijenjen u prvome redu učenicima osnovne i srednje škole, no koristan je svima koji se služe hrvatskim standardnim jezikom kao kratak podsjetnik na njegova osnovna gramatička pravila. U njemu se usustavljuju gramatički sadržaji obuhvaćeni u nastavnome predmetu Hrvatski jezik od 1. do 8. razreda osnovne škole prema Nastavnome planu i programu za osnovnu školu te od 1. do. 4. razrada gimnazije prema Nastavnom programu za gimnazije.

Nastanak ove gramatike motiviran je praktičnom potrebom da se učenicima, učiteljima i nastavnicima da jasan, kratak i jednostavan pregled osnovnih jezičnih znanja, kazao je Lewis. Hina