Novi centar za hemodijalizu u Općoj bolnici Varaždin

Akademija Art

Novi centar za hemodijalizu varaždinske Opće bolnice, u koji je uloženo više od 14 milijuna kuna, posjetio je u petak ministar zdravstva Milan Kujundžić

Novi centar za hemodijalizu Odjela za nefrologiju i dijalizu na petom katu Internističko-pedijatrijskog paviljona, ima 35 kreveta i 37 uređaja za dijalizu. Vrijednost projektiranja i građevinskih radova je 10,3 milijuna kuna, a opremanja i sustava pripreme demineralizirane vode 4 milijuna kuna. Novac je osiguran iz decentraliziranih sredstava. Odjel za nefrologiju i dijalizu tako je nakon 32 godine dobio novi prostor za skrb o više od 160 pacijenata kojima je nužna dijaliza ili zdravstvena skrb nakon transplantacije bubrega.

Ravnatelj varaždinske bolnice Nenad Kudelić istaknuo je da odjel za hemodijalizu ima tradiciju od 1980. godine. „S ovim projektom omogućujemo 35 novih mjesta za hemodijalizu. To puno znači za bolnicu, a još više za pacijente – omogućava hemodijalizu svim našim bolesnicima praktički u jednoj smjeni, u novom, lijepo uređenom i vrhunski kvalitetnom prostoru“, rekao je Kudelić.

O pacijentima skrbe četiri subspecijalista nefrologa, jedan specijalist interne medicine, tri specijalizanta te 29 medicinskih sestara i tehničara.

Zadovoljan viđenim bio je i ministar Kujundžić koji je naglasio da Varaždinska županija može biti ogledni primjer za ulaganje u zdravstvo i zato jer je, kazao je, ova Vlada bez predrasuda tko je iz kojega kraja, Varaždinskoj županiji usmjerila velike investicije“.

„Usmjerili smo 15 milijuna kuna za specijalizacije, novi magnet dolazi u Varaždin, ranije ga nikada nije bilo, velike su investicije u objedinjeni hitni prijam i dnevne bolnice, negdje oko 65 milijuna, investicije u spinalni centar u Varaždinskim Toplicama… Neću nabrajati sve, mislim da je trend investiranja u zdravstvo ovoga kraja vrlo, vrlo pozitivan“, rekao je ministar zdravstva nakon obilaska Odjela za nefrologiju i dijalizu u društvu varaždinskog župana Radimira Čačića.

„Mi želimo da cijela bolnica izgleda ovako, s ovom prvorazrednom, najboljom opremom koju u ovom trenutku Hrvatska ima“, kazao je Čačić te podsjetio da je u tijeku energetska obnova sedam objekata varaždinske bolnice a slijede još tri paviljona, što je, dodao je, ukupno više od stotinu milijuna kuna. Spomenuo je i ulaganje u objekt Odjela palijativne skrbi u Novom Marofu, koji se gradi, te najavio i ulaganja u Službu za plućne bolesti i TBC u Klenovniku.

„No, ono što je sasvim sigurno je da je zdravstvo u ozbiljnim problemima. To nije krivica ova vlade niti svake pojedinačne vlade, ali strategija zdravstva nije nažalost pokazala dobre rezultate. Stvari treba mijenjati. Na našoj razini ovog trenutka s europskim novcem. Nitko u Hrvatskoj nije ni blizu, niti jedna županija nije niti na 50 posto razine ulaganja koje je ovog trenutka u Varaždinskoj županiji“, izjavio je župan Čačić. hina

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Fotografije mjesta - HOTANJ (Hutovski), 200 foto!

Hotanj (Hutovski), još uvijek naseljeno mjesto u općini Neum, spominje se 1423. godine kao prebivalište vlastelina Grgura Vukosalića Nikolića. Tu se nalazi i kuća pločnica građena početkom 19. st. u kojoj se […]