Skip to content

Picula nastavlja provoditi projekt „Water Saving Challenge/Izazov čuvanja vode”

Kao potpredsjednik Međuskupine zadužen za europske otoke, Picula nastavlja provoditi projekt „Water Saving Challenge/Izazov čuvanja vode” u koji su, uz europske otoke, uključeni i hrvatski otoci Vis i Lastovo. U rujnu je, na konferenciji u Komiži, s otočanima i javnošću podijelio prve rezultate tog projekta o štednji vode na otocima, a održane su i radionice na kojima su razvijeni modeli racionalnog upravljanja vodom.

Početkom studenog, projekt je osvojio prestižnu „The Greening Island“ nagradu u kategoriji održivog upravljanja vodom. Picula i dalje intenzivno radi na dokumentima koji prepoznaju specifičnosti europskih otoka u odnosu na kontinentalnu EU. Supodnositelj je amandmana vrijednog 2 milijuna eura, koje je Europska komisija dodijelila za projekte obnovljive energije na otocima, a u rujnu je osnovan i Europski otočki energetski forum. No, kruna svih napora mora biti promjena kohezijske politike i posebno mjesto za otoke u budućem europskom proračunu.

Proteklih godina svjedočili smo brojnim izazovima koji su utjecali na sigurnost u Europskoj uniji i uvelike odredili rasprave o njezinoj budućnosti. Zato je posebno važno što je njegova S&D grupa otvorila temu u Europskom parlamentu o proširenju Schengena i na Hrvatsku, a čemu su sve europske institucije pružile snažnu podršku. Picula očekuje da Hrvatska ispuni sve preostale kriterije potrebne za ulazak do kraja sljedeće godine. To bi nam stvorilo šansu da uđemo u schengenski prostor prije sljedećih europskih izbora!

Kao i uvijek, zastupnik Picula dostupan je putem svojih Ureda u Zagrebu i Bruxellesu, a njegove aktivnosti možete pratiti ovdje, kao i na njegovom Facebook profilu.

See also  Brkić: HNS-ovci se skrušeno pokajali i obećali da više neće griješiti