Skip to content

Zabočki tjedan u znaku filma za najmlađe

U ponedjeljak počinje 6. KIKI – međunarodni festival dječjeg filma (24.-28.04.2017., MMC – Kinodvorana Zabok)

kiki

Od sljedećeg tjedna Zabok postaje filmskom mekom za najmlađu filmsku publiku, jer svoja vrata po šesti put otvara međunarodni festival dječjeg fima KIKI. Ovaj iznimno dobro posjećen festival na svojim filmskim i popratnim programima okuplja mnogobrojne posjetitelje, kako male gledatelje, tako i filmske umjetnike te stručnjake u filmskoj edukaciji djece i mladih.

Filmski program prikazivat će se u Multimedijskom centru − kinu u Zaboku, a dio filmova gledatelji će biti u prilici pogledati i u Krapini. U pet natjecateljskih programa podijeljenih po dobnim skupinama bit će prikazano se više od trideset recentnih filmova iz Albanije, Australije, Brazila, Estonije, Francuske, Grčke, Kanade, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Novog Zelanda, Mauricijusa, Rusije, Španjolske, Švicarske, Švedske, Velike Britanije i Hrvatske. Projekcije će i ove će godine biti popraćene vođenim razgovorima o poglednim filmovima, a ulogu moderatora druge godine zaredom preuzima novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj Anđelo Jurkas.
Festival KIKI pravo je mjesto povezivanja i promoviranja filmskog i medijskog stvaralaštva, mjesto susreta stvaratelja i konzumenata, profesionalaca i amatera – jednom riječju, svih zainteresiranih za filmsku i medijsku pismenost, koje je i UNESCO proglasio „pismenostima 21. stoljeća“. Stoga se u okviru ovogodišnjeg KIKI-ja održava i stručni skup „Pismenosti 21. stoljeća – medijska i filmska pismenost“, zamišljen kao početna platforma koja će rezultirati daljnjom edukacijom s obzirom na potrebe i probleme s kojima se suočavaju učitelji i nastavnici u svojemu radu. Skup je namijenjen učiteljima i profesorima kojima je medijska kultura dio nastavnog plana, kao i svim zainteresiranima za ovo područje. Izlagači na skupu su stručnjaci u području filmskog staralaštva i edukacije Ana Hušman, Nataša Jakob, Melita Horvatek Forjan, Ana Đordić, Ana Dokler i Uroš Živanović, a moderatorica Diana Greblički-Miculinić.

Uz stručni skup, za djecu su ponovo organizirane različite filmske radionice. Radionica Kako gledati film koju vodi Višnja Vukasinović, održava se s ciljem upoznavanja djece s osnovnim alatima za osviješteno gledanje filma putem razvijanja vještina prepoznavanja i analize različitih filmskih izražajnih sredstava, te vještine interpretacije koja proizlazi upravo iz mogućnosti njihova uočavanja.

Uz Radionicu animiranog filma pod vodstvom Jasminke Bijelić Ljubić iz Škole animiranog filma iz Čakovca, jedne od najstarijih hrvatskih dječjih kinoklubova, organizirana je i Radionica animacije i zvuka koju vode vrsni edukatori Andrea Martignoni i Roberto Paganelli iz talijanske kulturne organizacije OTTomani. Polaznici ove radionice istraživati će i snimati zvukove okoline, te ih kasnije montirati i koristiti prilikom animacije, pokušavajući što bolje zvučno dočarati likove, pokrete i apstraktne oblike koji će nastajati u njihovoj animaciji. Prava STEM revolucija na KIKI-ju dogodit će se u petak, 28. travnja, kada zagorski informatičko-robotički klub Sveti Križ Začretje dolazi na festival predstaviti svoj jednogodišnji rad na polju robotike za djecu osnovnoškolske dobi.

Svečano otvorenje 6. KIKI-ja održava se u ponedjeljak, 24. travnja 2017. u Kinodvorani u Zaboku, a kao posebnost ovogodišnjeg otvorenja organizatori najavljuju projekciju 3D filmova, koja je po prvi puta organizirana u suradnji s francuskim partnerima, organizacijom CoURANT 3D. Proglašenje pobjednika festivala, o kojima odlučuje dječji žiri u sastavu Dora Vranić, Petar Bašić i Igor Jadan zakazano je na istome mjestu u petak, 28. travnja, točno u podne.

Organizatori KIKI-ja su Društvo naša djeca i Udruga Gokul iz Zaboka.