Slovenska vlada u četvrtak je donijela prijedlog zakona prema kojem bi država u uprave privatnih poduzeća s više od 6.000 zaposlenih i čija je solventnost ugrožena imenovala privremenog izvanrednog člana uprave, želeći tako spriječiti moguće negativne utjecaje na prelijevanje krize u vezi s Agrokorom, koji je vlasnik slovenskog trgovačkog lanca Mercator

mercatorVlada navodi da će se zakon odnositi na poduzeća od sistemskog značaja za financijsku stabilnost Slovenije, a da se u konkretnom slučaju vezano za probleme Mercatorova vlasnika (Agrokora) želi unaprijed spriječiti moguće financijsko iscrpljivanje slovenskog trgovačkog lanca.

“On bi bio mjerodavan samo za poslove koji su povezani s većinskim vlasnikom i time se ne bi kršila sloboda privatne ekonomske inicijative”, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek. Zakonski prijedlog, službeno nazvan Zakon o uvjetima imenovanja izvanrednog člana uprave u poduzećima od sistemskog značenja za Sloveniju, mogao bi se primijeniti ne samo za Mercator nego i za sva poduzeća s više od 6000 zaposlenih i godišnjim prihodima od prodaje od milijardu eura.

Izvanredni član uprave, kojega bi u slučaju da sistemsko poduzeće dođe u krizu i postane insolventno imenovala vlada, bio bi mjerodavan samo za poslove koji su povezani s većinskim vlasnikom i on ne bi bio mjerodavan za vođenje redovitih poslova, kazao je Počivalšek. Neslužbeno, cilj je inicijative slovenske vlade spriječiti moguće odlijevanje sredstava iz Mercatora u Sloveniji i Srbiji u matični koncern Agrokor, o čemu se u Sloveniji posljednjih dana dosta spekuliralo.

Zakonski prijedlog, koji su mediji u Sloveniji već nazvali “lex Mercator”, po uzoru na sličan zakon što ga je zbog Agrokora donijela hrvatska vlada, ući će u parlamentarnu raspravu po hitnom postupku, a vlada će ga, nakon što bude potvrđen i stupi na snagu, moći aktivirati u svakom trenutku, kazao je slovenski ministar gospodarstva. HRT