Mata CROata izlagao u Beču

portret Mata CROata

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski kipar Mata CROata, Mate Turić istaknuti predstavnik mlađe generacije, izlagao je prije kraćeg vremena petnaestak svojih skulptura Jedara u bračkom sivcu, u Hrvatskom kulturnom centru u Beču

Razgovor vodio: Miroslav Pelikan

portret Mata CROataGospodine Turić, kako je prošla izložba u Beču?
Iskreno govoreći, super. Svi su bili jako zadovoljni. Bilo je dosta i Austrijanaca koji su došli pogledati moja Jedra. Reakcije posjetitelja bile su jako pozitivne. Nakon dvanaest godina to je bila prva izložba u Hrvatskom kulturnom centru.

Izložili ste dio ciklusa Jedara izvedenih u kamnu, u bračkom sivcu, različitih formata i raznolikih prikazivanja. Naime, poznate je da Vi kontinuirano varirate motiv jedra.
To je moja specifičnost, naime, svako je moje jedro drugačije, realizirano na drugi način.

Što je ključno u Vašem pristupu motivu jedra ili jedara?
Rekao bih da je ključna moja prepoznatljivost, zatim prorezi u skulpturama, te naravno moj autorski rukopis, koji je vrlo karakterističan, osoben, samosvojan.

Jedra radite radite u praktično svim formatima, od sasvim malih do vrlo velikih. Nije ni malo lako realizirati tako veliku skulpturu.
Tako je, kamen je težak materijal za obradu, no kamen pruža kreatoru brojna zadovoljstva, nevjerojatne mogućnosti. Morate voljeti kamen da bi mu se uopće uspjeli približiti i nešto pokušali napraviti. Što se tiče formata puno je lakše plasirati malu skulpturu, velike skulpture teško pronalaze svoje mjesto izvan atelijera.

Isključivo kamen, brački sivac?
Isključivo brački sivac, možda je pet posto preostalih materijala.

Planovi?
Izlagati ću u četvrtom mjesecu u Sesvetama. No što se tiče planova, ne planiram previše, fokusiran sam isključivo na rad u atelijeru, na istraživanje motiva i mogućnosti materijala jer i dalje nastavljam, kontinuirano družiti se s jedrima, strašno mi je privlačan i zagonetan taj motiv.

Jedra su neiscrpan izvor?
Apsolutno, jedra su i moj izazov, jer želim realizirati što je moguće više raznih vrsta jedara, riječ je i o raznovrsnim pristupima motivu. Moja Jedra su zbog svoje orginalnosti i postala u pozitivnom smislu Svijet za sebe.

Što je s drugim motivima?
Radim i druge motive, no jedra čine devedeset posto moje produkcije, ponekad mi se čini da niti to nije dovoljno, morao bih se u potpunosti posvetiti samo njima. Već preko 4 godine inoviram jedra i do sad sam ostao neiscrpan, ideje mi dolaze kroz rad. Preko 90% mojih jedara je nastalo kroz rad, a mali broj njih je nastao iz skica. Tako da ni ja sam ne znam kako će izgledati skulptura jedra, dok ne bude gotova, i meni je izazovno čekati, dok rad u potpunosti, ne bude gotov.

Više o Mati CROati na: www.matacroata.com

Mata CROata 5

Mata CROata 6

Mata CROata 1

Mata CROata 3

Mata CROata 4