Obiteljska gospodarstva – temelj hrvatske poljoprivrede

Akademija Art

BOJ ZA ŽIVO SELO
Branko Salaj, Miroslav Kovač, Udruga OPG Hrvatske ŽIVOT

OBITELJSKA GOSPODARSTVA – TEMELJ HRVATSKE POLJOPRIVREDE

Boj za Zivo zelo MalaDokumenti, promišljanja i kontroverze izneseni u ovoj zbirci mogu se razmatrati na dva načina: kao obećavajući fenomen ili kao zabrinjavajuće svjedočanstvo

Zbirka sažima naime uspjeh zabrinutih pojedinaca, a zatim sve više i ozbiljnih udruga, da državnim vlastima, struci i najširoj javnosti predoče svoja strahovanja i predlože rješenja za stanje u poljoprivredi, segmentu gospodarstva koga dobro poznaju. Na žalost, veliki interes i reagiranja medija i javnosti uopće na tragediju koju proživljava hrvatsko selo još se nisu preslikali u stvarne političke pomake osim u očito neobvezujućim izbornim programima, a i struka je ostala uglavnom pasivan promatrač i kroničar zbivanja.

Poljoprivrede svih razvijenih europskih zemalja temelje se na radu seoskih obiteljskih gospodarstava (OPG). I u visokoindustrijaliziranim društvima ta se gospodarstva koriste kao resurs primjeren uvjetima prostorne vezanosti i organske međuovisnosti s prirodnom okolinom, što je specifičnost poljoprivrede u odnosu na primjerice prerađivačku industriju. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, i udružujući zajedničke snage kad je to isplativo, obiteljska gospodarstva uspjevaju poboljšavati svoju visoku proizvodnost i ne samo prehraniti svoj narod nego često i višak hrane izvoziti u sve gladniji svijet.

Knjiga je nastala u suradnji s Udrugom OPGH Život. Cilj Udruge OPGH Život je da obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima vrati prirodnu ključnu ulogu u proizvodnji hrane i očuvanju višefunkcionalog ruralnog prostora. Udruga se zalaže da to bude polazište poljoprivredne politike, od formuliranja zakona i propisa te definiranja tržišnih okvira, preko raznih mjera potpore seoskom poduzetništvu do aktivne pomoći i savjeta u slobodnom udruživanju obiteljskih gospodarstava kao razvojnog i tržišnog čimbenika.

Svrha je Udruge obnova hrvatskog sela koja će se temeljiti na obiteljskom gospodarstvu kao ključnoj kategoriji gospodarskog rasta, ali i kao jamcu brige za očuvanje okoliša, razvoj ruralne infrastrukture, prostornu sigurnost te očuvanje tradicijskog identiteta ljudi i krajolika na našim prostorima.

Knjiga je podijeljena u dva dijela: Prvi koji odražava razvitak programskih zalaganja u vremenskom slijedu i drugi u kome su dijelovi dokumentacije sabrani i kronološki poredani unutar tema koje su dominirale u javnim nastupima: Zemljište, financije, potpore, mladi, domaća hrana, mliječni paket, međunarodni doticaji i programski materijali.

Kratki sadržaj:

Uvod
Opći dio:
2008. – 2012.
2013.
2014.
2015.
2016. – 2017.
Teme:
Poljoprivredno zemljište
Financije
Potpore
Mladi
Domaća hrana
Mliječni paket
Međunarodni doticaji
Programi

ISBN: 978-953-246-330-9
Izdavač: Mate d.o.o.
Opće informacije: Meki uvez, 656 str, 21,5 cm x 25,5 cm

POŠALJITE UPIT ZA OVAJ PROIZVOD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

UPRAVLJANJE POMOĆU MISIJA

P. Cardona, C. ReyUPRAVLJANJE POMOĆU MISIJA Ova se knjiga bavi upravljanjem pomoću misija (management by missions, MBM) čija je glavna ideja distribucija korporativnih misija i ciljeva na sve razine kompanije. On počiva […]
Upravljanje pomocu misija Mala