Predsjednica posjetila Laboratorij MAX IV i održala predavanje na Sveučilištu Lund

DSC 9213

predsjednica.hr

DSC 9213

Posljednjeg dana službenog posjeta Kraljevini Švedskoj predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović obišla je Sveučilište Lund te održala predavanje na temu „Jugoistočna Europa – Poligon za dokazivanje europske i euroatlantske odlučnosti i solidarnosti“

Profesorima i studentima Sveučilišta poručila je kako su međunarodna zajednica, Europska unija i NATO u prošlom desetljeću izgubili usredotočenost na Jugoistočnu Europu i zanimanje za nju jer se činilo da su veliki sukobi i zabrinutost za sigurnost u tom dijelu Europe riješeni ili su se barem smanjili.

Govoreći o Jugoistočnoj Europi, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako ona proživljava puni udar svih velikih sigurnosnih briga s kojima se suočavaju Europska unija i NATO. „Ako to kombinirate sa svojstvenom političkom nestabilnošću ovoga područja, djelomično slabim institucijama i gospodarstvima, postaje vrlo očigledno da ove mlade demokracije trebaju jaču predanost Europske unije i NATO-a“, kazala je.

Predsjednica Grabar-Kitarović ponovila je stav Hrvatske koja snažno zagovara ideju proširenja Europske unije i NATO-a na Jugoistočnu Europu. Kazala je kako Hrvatska pruža pomoć svima te poštuje suverenu odluku svake države da saveze i partnerstva potraži drugdje, ali ne podupire i ne može tolerirati skrivenu umiješanost trećih strana u postupcima odlučivanja.

Kazala je kako se radije koristi političkim terminom „konsolidacija Europe“ kada razmišlja o Europskoj uniji i širim euroatlantskim integracijskim procesima. „Vjerujem da je to širi pojam od ‘proširenja EU-a’, što se često smatra tehničkim procesom. Kako bi se potpuno konsolidirala Europa i postigla stabilnost, sigurnost i razvoj, u nju se mora uključiti Jugoistočnu Europu. Europska unija može povećati broj država članica uključivanjem Jugoistočne Europe, ali ona neće biti proširena. Umjesto toga, bit će potpuna i konsolidirana“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Prilikom boravka na Sveučilištu Lund koje je jedno od najvećih skandinavskih istraživačkih sveučilišta, predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Laboratorij MAX IV. Nakon obilaska kazala je kako su znanost, istraživanje i inovacije podloga svakog razvoja, a posebno razvoja gospodarstva. „Kada pogledate kartu svijeta i vidite gdje su locirani ovakvi laboratoriji, onda vidite da se ono poklapa, ne samo s razvijenim svijetom, nego i s vrlo razvijenim gospodarstvima“, kazala je Predsjednica. Iako u bližoj budućnosti u Hrvatskoj nećemo moći realizirati ovakav laboratorij, za početak bilo bi iznimno dobro uspostaviti znanstvenu suradnju i razmjenu te da mi u Hrvatskoj svakako počnemo puno više ulagati u razvoj i istraživanje, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. hpredsjednica.hr