Skip to content

Najava – Panonska filharmonija u Zagrebu

Pannon Philharmonic 1

Nakon što je prošle godine Zagrebačka filharmonija ostvarila vrijedno gostovanje u domu Panonske filharmonije, Pečuhu, u sklopu međunarodne kulturne suradnje orkestara iz Pečuha i Zagreba; ove će godine, točnije 24.3.2017. godine u 19:30 sati u sklopu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije, Panonska filharmonija uzvratiti posjet

Panonska filharmonija proslavila je svoju 200. obljetnicu 2011. godine, a kao cilj je još 2003. godine postavljena profesionalna obnova zbog čega je danas jedan od vodećih orkestara i iznimno značajna umjetnička institucija u Mađarskoj s nekoliko jednstvenih koncertnih spektakala iza sebe i širokom programskom strukturom koja ispunjava očekivanja svih dobnih skupina.

Među umjetničkim ravnateljima orkestra našla su se imena poput Tamása Breitnera, Nicolása Pasqueta, Zsolta Hamara ili pak sadašnjeg šefa dirigenta Tibora Bogánya, a jedan od njih bio je i Howard Williams koji će i ovoga puta voditi orkestar te se po prvi puta predstaviti zagrebačkoj publici.

Howard Williams jedan je od najistaknutijih, ali i najiskusnijih britanskih dirigenata 20. stoljeća koji je svojim radom zadužio mnoge orkestre diljem Europe i svijeta. Njegov iznimno bogati repertoar seže od baleta i opera do simfonija i zborskih djela koja čine vrlo važan dio njegova opusa.

U svojoj bogatoj karijeri dirigirao je brojnim istaknutim orkestrima od Londonske filharmonije, simfoničara BBC-a, Kraljevske filharmonije, Škotskog simfonijskog orkestra ili pak Bavarskog pa sve do Panonske filharmonije kojoj je šef dirigent bio u dva navrata, a danas djeluje kao gost dirigent.

Howard Williams mnogo je vremena, rada i truda posvetio današnjoj Panonskoj filharmoniji, ali i radu s ostalim mađarskim orkestrima tijekom godina te publici predstavio široki repertoar od Stravinskog do Mahlera pa sve do Bartoka, za što je dobio i nagradu Artisjus za svoj doprinos Novoj mađarskoj glazbi.

U Zagrebu će se Panonska filharmonija predstaviti publici djelima Gioacchina Rossinija, Igora Stravinskog i neizostavnog Bele Bartoka i njegove orkestralne suite iz maestralnog baleta Drveni Princ nastalog pod utjecajem R. Straussa i C. Debussyja. Tome će prethoditi još jedna orkestralna suita i to ona iz novoklasicističkog razdoblja Igora Stravinskog kada je živio i skladao u Švicarskoj, naziva Pulcinella; a sve će otpočeti razigranom komičnom uvertirom iz opere semiserije Kradljiva Svraka, Gioacchina Rossinija.

See also  FOTO: Održana tradicionalna lipanjska likovna kolonija URIHO

Međunarodna kulturna suradnja i razmjena orkestara ove vrste važan je dio koncertne djelatnosti Zagrebačke filharmonije kojom jača svoj kulturni identitet kao dio europske kulturne obitelji, a ovim koncertom i zaista bogatim i zanimljivim programom Panonska filharmonija, na čelu s dirigentom Howardom Williamsom, tako će produbiti i zaokružiti prijateljstvo između dva grada i orkestra.

Sve Vas stoga pozivamo da nam se pridružite 24. ožujka 2017.godine u 19:30 sati u dvorani Lisinski u sklopu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije i budete i Vi dio ove prekrasne glazbene priče