U Gliptoteci HAZU otvorena izložba Ljubo Ivančić: pohvala slikarstvu

Akademija Art

ivancic

U Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 16. ožujka za javnonost je otvorena zložba slika Ljubo Ivančić: pohvala slikarstvu značajnijeg hrvatskog slikara iz druge polovine 20-og stoljeća akademika Ljube Ivančića (1925. – 2003.)

Na otvorenju izložbe o djelovanju ovog vrsnog umjetnika govorio je predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, pritom je nazvao Ivančića jednim od najuglednijih hrvatskih slikara s blistavom umjetničkom i pedagoškom karijerom, pri čemu je istaknuo „Njegovo životno djelo je obilježilo to što je bio samozatajan i što nije upadao u zamku tržišne umjetnosti, zazirajući od komercijalizma“. Međutim akademik Kusić nazočne je posjetitelje podsjetio da je Ivančić bio član Akademije 27 godina, od 1977. kao izvanredni član, a od 1991. do smrti 2003. kao redoviti član.

Suradnik HAZU sveučilišni nastavnik Zvonko Maković govorio je kao autor izložbe, istaknuo je da je autoportret u ateljeu uvelike bio omiljeni Ivančićev žanr, pored stalka s paletom, pa je stoga iza sebe ostavio stotinjak takvih slika i nekoliko stotina crteža. „To je njegova pohvala slikarstvu zamišljena kao svojevrsni hommage slikarstvu“, rekao je Maković pritom je pojasnio da je Ivančića opsjedala Velasquezova slika Las meninas u kojoj kroz motiv grupnoga portreta govori o drugome, o slavi slikarstva. Ivančić kao iziman erudit, poštovao je i druge velike slikare, posebno Vermeera, Goyu, Rembrandta, Courbeta i Picassa kojima se u svom stvaralaštvo rado vraćao.
Sve u svemu većina na izložbi postavljenih djela nalazi se u Ivančićevoj ostavštini u vlasništvu njegove kćeri Nine Ivančić, ali i Moderne galerije i u Muzeja suvremene umjetnosti. Za sve posjetitelje izložba ostaje otvorena do 16. travnja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

TI SI NAM U MISLIMA koncert posvećen Dini Dvorniku 8. travnja u Metropolis klubu

Koncert Official Tribute to Dino Dvornik & gosti, u Metropolis klubu 08. travnja povodom 9. obljetnice odlaska kralja funka! Gosti. Ivana Banfić, Željko Banić Bane i drugi… Prije 3 godine Metropolis klub […]
dino d 1