Skip to content

Supruga člana uprave dobila 2,7 milijuna kuna

candle 17

Otkriven je još jedan slučaj nepravilnosti u Ministarstvu poljoprivrede u razdoblju mandata Milanovićeva ministra Tihomira Jakovine

Tomislav Petrović, jedan od članova Uprave za upravljanje fondom EU za ruralni razvoj u Ministarstvu, sudjelovao je u izradi pravilnika za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja. Upravo je prema tom pravilniku Petrovićeva supruga Radica dobila 2,7 milijuna kuna. Na natječaj su se prijavila 64 kandidata, a prošla su 24, među kojima i Radica Petrović (21. na listi). Za projekt vrijedan 3,08 milijuna kuna OPG Radice Petrović dobio bi 2,78 milijuna kuna iz fonda EU.

Petrović u tome ne vidi ništa sporno, jer kako je rekao, ministar Jakovina ga je izuzeo od svih aktivnosti vezanih za ovaj natječaj prije nego što se njegova supruga prijavila.

Nećemo napraviti isplatu projekta. Poslat ćemo u ponedjeljak ili utorak čim se prikupe papiri, sve u OLAF, europsko tijelo koje odrađuje prevare i sve ostale stvari pa nek’ oni utvrđuju što je, kazao je ministar Tomislav Tolušić.

Ministar Tolušić za Večernji list je izjavio da je to nemoralno, nekorektno i nepošteno, bez obzira na to što je netko Petroviću potpisao papir da to može. Može on imati i 100 papira, ali je kao djelatnik ministarstva koji odlučuje o EU projektima u sukobu interesa, istaknuo je.

Tolušić je pozvao sve koji znaju za bilo kakve nepravilnosti da jave Ministarstvu, makar i anonimno.

Podsjetimo i na to da je lani u svibnju uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije Ministarstvu poljoprivrede poslala nalaz svoje revizije i zatražila od Hrvatske da zaustavi isplatu potpora za Mjeru 4 iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. u iznosu od gotovo 1,23 mlrd. kn (oko 400 projekata od 1280 koji su bili na natječaju). hina