Najstarije europsko zlato stiglo u Beč

Akademija Art

Izložba bečkog Muzeja povijesti umjetnosti predstavlja 3500 godina staro zlato iz novootkrivenog bugarskog rudnika „Ada Tepe“

Dijadema Krassimir Georgiev NAIM

U bečkom je Muzeju povijesti umjetnosti jučer otvorena izložba posvećena najstarijem rudniku zlata u Europi i u njemu pronađenom najvećem blagu brončanog doba. Riječ je o rudniku „Ada Tepe“ u današnjoj Bugarskoj, čije se senzacionalno otkriće dogodilo prije svega nekoliko godina.

Bugarske institucije u suradnji s Austrijskom akademijom znanosti od 2016. uz pomoć najnovijih postupaka analize istražuju potiče li možda zlato od kojeg su napravljena i legendarna blaga Troje ili mikenske grobnice upravo iz ovog rudnika.

Aktualna znanstvena saznanja polazna su točka izložbe bečkog Muzeja povijesti umjetnosti, koja se između ostalog bavi i međuregionalnim trgovačkim kontaktima iz brončanog doba te funkcijom zlata kao statusnog simbola elita tog vremena.

Izložba uz pomoć tristotinjak pronalazaka i virtualne rekonstrukcije rudnika prikazuje svakodnevni život ljudi koji su tamo radili. Centralnu točku izložbe predstavlja blago iz Vălčitrăna teško oko 12,5 kg, koje simbolički stoji za bogatstvo i tehničke sposobnosti tadašnjeg vremena.

Kontinuitet značaja koje je 3.500 godina staro bugarsko zlato imalo kroz povijest bit će u okviru izložbe prikazano i na remek-djelima helenističke i rimske epohe, a izložba ostaje otvorena do 25. lipnja 2017. godine.

Blago iz Vlacitrana Krassimir Georgiev NAIM

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Bezobzirni odnos prema spomeničkoj sredini Dubrovnika za svrhe filma Robin Hood

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske oštro osuđuje bezobzirni odnos prema spomeničkoj sredini Dubrovnika za svrhe filma „Robin Hood: Origins“ kao prekomjernu eksploataciju i sramotnu degradaciju jednog od najvažnijih hrvatskih spomenika s atributom svjetske […]
dubrovnik 21