Skip to content

Rasprava o ženama u STEM-u: Osigurati jednaku mogućnost napredovanja

business 20

Ženama društvo treba pružati jednaku priliku za napredovanje, no uklanjanje stereotipa i predrasuda, od obrazovanja do sudjelovanja u upravljanju, dugotrajan je i zahtjevan proces, ocjena je javne rasprave “Žene u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM)”, održane u petak u organizaciji Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj

U raspravi održanoj na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu sudjelovali su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, europarlamentarci Dubravka Šuica, Marijana Petir i Davor Škrlec, dr. Lea Skorin-Kapov i dr. Ana Sović Križić s FER-a te profesorica Maja Mačinko Kovač, robotičarka s Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Sudionici su se složili kako je od samih kvota kojima se traži podjednaka zastupljenost muškaraca i žena, još važnije osigurati mogućnost jednakog napredovanja i ravnopravnog pristupa svim područjima rada uklanjajući stereotipe, prije svega kroz obrazovni sustav.

Žene, po podacima Europskog parlamenta, danas čine 20 posto zaposlenih u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija, podzastupljene su na svim razinama u tom sektoru, a posebno na položajima na kojima se donose odluke. Među softverskim inženjerima je samo osam posto žena. Udio žena u znanosti u EU-u je 33,1 posto no u Hrvatskoj se ta brojka penje na 48 posto.

Europarlamentarka Marijana Petir, članica Odbora za prava žena i jednakost spolova u Europskom parlamentu, navela je da je, unatoč izvrsnom podatku da je Hrvatska među osam zemalja koje su iznad prosjeka EU po udjelu žena u znanosti, potrebna sinergijska snaga kako bi se žene dodatno zainteresirale za STEM, uz konkretne mjere na nacionalnoj razini u vidu poboljšanja Zakona o radu i pratećih zakona, posebno u smislu ravnoteže obiteljskog i poslovnog života, te jednakih mogućnosti u vidu plaća i napredovanja između žena i muškaraca.

Petir je istaknula da se stereotipe treba otklanjati kroz sustav obrazovanja, te dodala kako je mijenajnej sustava dugotrajan i zahtjevan proces.

Dubravka Šuica je rekla da žene trebaju biti podjednako zastupljene u svim područjima djelovanja, i da teže istom standardu i statusu, ne samo u STEM-u, te da će na taj način hrvatsko društvo postati bolje i konkurentnije.

„Opredjeljenje za STEM ne bi trebao biti trend ili pomodnost, to je životna odluka“, rekla je, među ostalim, zastupnica Dubravka Šuica (HDZ/EPP).

Iako muškarci i žene “nisu isti po rođenju” političarke će nastaviti inzistirati i boriti se za jednak društveni status, zaključila je.

Eurozastupnik Zelenih Davor Škrlec istaknuo je da je važno da žene imaju jednaku mogućnost i napredovanja.

Zeleni poslovi koje stvaraju digitalizacija i četvrta industrijska revolucija posebno otvaraju mogućnost ravnopravnosti u radu i napredovanju za žene, dodao je Škrlec uz ocjenu da je za porast broja studentica koje upisuju FER i u ulaze i područje STEM-a zaslužna upravo digitalizacija društva.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, odgovarajući na komentar iz publike o biološkoj uvjetovanosti interesa, rekla je da nije cilj nužno postići udio od 50 posto diplomarinih ili zaposlenih žena u tehnološkim znanostima nego da se, uklanjajući strahove i predrasude o područjima koja po stereotipima pripadaju muškarcima, “žene, djevojke, djevojčice koje imaju interesa za takva zvanja za njih mogu slobodni odlučiti i uključiti”.

Ljubičić je također istaknula da, iako je u Hrvatskoj među visokobrazovanima 60 posto žena, samo 18 posto žena u upravljačkim strukturama, što upućuje na nejednake kriterije.

Govoreći o razlozima i motivaciji za upis FER-a dr. Lea Skorin-Kapov navela je to kao perspektivan izbor te da FER nudi širok spektar mogućnosti i da su kompanije jako zainteresirane za zapošljavanje njihovih studenata jer njihova stečena znanja konkurentna i tražena i na domaćem i na inozemnom tržištu rada.

Dr. Ana Sović Kržić u raspravi se, među ostalim, osvrnula na FER-ov projekt „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“ sa ciljem populariziranja STEM-a među školskom djecom, navodeći da je interes za robotiku među djevojkama sve veći.

U svom izlaganju o djevojčicama i robotici Maja Mačinko Kovač, voditeljica radionica iz robotike na Pučkom otvorenom učilištu Velika Gorica te profesorica tehničke kulture i informatike u osnovnoj školi navela je da je sve više djevojčica na radionicama robotike, te da nerijetko na školskim natjecanjima osvajaju prva mjesta.

Raspravu su otvorili dr. Gordan Gledec, prodekan za znanost Fakulteta elektrotehnike i računarstva, i Violeta Staničić, voditeljica ureda za informiranje EP-a, a vodila ju je novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež, dobitnica nagrade “Europski znanstveni novinar godine” 2015. koju dodjeljuje Britansko udruženje znanstvenih pisaca (AMSW).

Povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka Odbor za ravnopravnost spolova i prava žena Europskog parlamenta odlučio je ove godine staviti naglasak na jačanje položaja žena u gospodarstvu fokusirajući se na pet tema. Tijekom tjedna Parlament organizira nekoliko tematskih događaja, a zastupnici će raspravljati o ženama u znanosti, tehnologiji, matematici i strojarstvu (STEM), slobodi od nasilja, kreiranju politike koja uzima u obzir razlike, ravnoteži između poslovnog i privatnog života te UN-ovim ciljevima održivog razvoja. izvor Hina