Skip to content

40.000 tona biokomposta godišnje iz bečke gradske kompostane

 Christian Fürthner PID

100.000 tona biološkog otpada godišnje se prikupi u preko 80.000 bečkih kontejnera za biootpad i preradi u kompost najviše kvalitete

Fenološko proljeće izmamilo je i prve vrtlare, pa tako i bečke. Bečka služba za gospodarenje otpadom također je spremna za nadolazeću vrtlarsku sezonu te od kraja veljače na svim gradskim odlagalištima otpada nudi biokompost iz vlastite proizvodnje.

Kompost koji građani već godinama mogu kupiti po istim pristupačnim cijenama od 3 eura za vreću od 18 litara i 5 eura za vreću od 40 litara potječe od 100.000 tona biološkog otpada koji se godišnje prikupi u preko 80.000 bečkih kontejnera za biootpad te od lišća i drugog zelenog otpada prikupljenog u gradskim parkovima.

Bečki kompost ne sadrži treset, a u najvećoj europskoj kompostani na otvorenom u Lobau godišnje se proizvede između 40.000 i 45.000 tona takvog komposta vrhunske kvalitete.

O kvaliteti proizvedenog komposta svjedoči i činjenica da je bečkoj kompostani 2015. godine dodijeljena europska oznaka kvalitete ECN-QAS, čime je Beč postao prvim europskim glavnim gradom koji proizvodi kompost u skladu s ECN smjernicama i uzor je svim europskim postrojenjima ovog tipa.

Strojeve koji se koriste u procesu proizvodnje komposta također pokreće ekološki prihvatljivo gorivo tj. biodizel za čiju se proizvodnju koriste ostaci starog ulja i masti koje građani zbrinjavaju na bečkim odlagalištima. Osim toga proizvodnjom i prodajom komposta u istom gradu skraćuju se i transportni putovi, što dodatno smanjuje zagađenje okoliša.

Drugi pokazatelj kvalitete bečkog komposta je i velika potražnja za njim. U Beču se godišnje proda 40.000 vreća ove zemlje, a od 2009. godine do danas prodano ukupno 200.000 vreća ovog visokokvalitetnog komposta.

 Matern