Pred 20. obljetnicu degustacija sjevernodalmatinskih vina u Stankovcima iz tiska izišla knjiga Tomislava Marijana Bilosnića

Akademija Art

1. Naslovnica knjige Vinkovo u Stankovcima 2VINKOVO U STANKOVCIMA 2
Sto dvadeseta Bilosnićeva knjiga po redu

U izdanju udruge 3000 godina Za dar i potporu Općine Stankovci iz tiska je izišla knjiga Tomislava Marijana Bilosnića „Vinkovo u Stankovcima 2“, a što je petanesta knjiga iz poznatoga serijala Kroz Ravne kotare i Bukovicu. Ovo je inače 120 objavljena Bilosnićeva knjiga po redu. Knjiga je u cijelosti posvećena dvadesetoj obljetnici degustaciji ravnokotarskoh, odnosno sjeverodalmatinskih vina u Stankovcima, popularno u narodu znanom kao Vinkovo u Stankovcima.

Na dvjesto osamdeset stranica „Vinkovo u Stankovcima 2“ nastavlja s izvješćima od desete do devetnaeste degustacije vina, pa tako predstavlja nastavak Bilosnićeve knjige istoga naziva „Vinkovo u Stankovcima“ izišle za desetu obljetnicu ove vinske menifestacija u Stankovcima. Uz autora knjige koji iscrpno izvještava s degustacija, te u tekstu „Na koncu ipak ostaju samo dvojica, Bog i vino“ donosi cjelovito izvješće o 20. godina Vinkova u Stankovcima, Bilosnić prinosi još nekoliko povjesnih, ampelografskih i esejističkih tektova posvećenih vinovoj lozi i vinu, kao što su tekst „Kotari su kolijevka vinove loze u Hrvata“, te esejistički prilog „U odajama vina“. Tu je i Bilosnićeva poema „Zdravica“.

Kao koautori u ovoj se monografskojh knjizi popraćenoj s mnogim aktualnim fotografijama javljaju i drugi autori, kao što su Željko Baradić i Radoslav Bobanović, začetnici i pokretači Vinkova u Stankovcima. Baradić se potpisuje i kao urednik ovoga izdanja. Sa zanimljivim prilozima na temu Vinkova i svega što on u gospodarskom, političkom, društvenom, enološkom, ampelografskom, kulturnom pogledu predstavlja, javljaju se redom stručnjaci, javni djelatnici i degustatori Zvonimir Vlatković, Nedjeljko Jusup, Gojko Kasap, Marina Pavlović, Ante Grubišić, Mile Ražov, Milan Miočić – Stošić, Antun Klišmanić, Edi Maletić i Goran Zdunić. Uz posebni vinski album fotografija u boji, ova vinska spomenica donosi i veliki izbor poslovica raznih naroda o vinu, kao i primjereni izbor izreka o vinu od Hipokrata i Platona do dana današnjih.

Knjiga „Vinkovo u Stankovcima 2“ pred sam jubilej bit će predstavljena u Zadru u Loži Narodnog muzeja, u utorak 17. siječnja s početkom u 10 sati, a na 20. godišnjicu degustacija sjevernodalmatinskih vina u Stankovcima, u subotu 21. siječnja 2017. Kao i svake godine od početka degustacija, u eteru će ih otvoriti radijski novinar Ivan Gordan Kurtović, jedan od začetnika Vinkova. „Vinkovo u Stankovcima 2“ uz autora Tomislava Marijana Bilosnića, predstavljaju vinski vitezovi Željko Baradić i Radoslav Bobanović, Zdravko Bušić dipl. ing., dr. Ante Kolega i novinar Nediljko Jusup.

2. Prije deset godina

3. Vinski vitezovi Radoslav Bobanović i Željko Baradić začetnici degustacije vina u Ravnim kotarima

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Next Post

Članovi HKLD na misi zahvalnici prigodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Misu zahvalnicu prigodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u zagrebačkoj prvostolnici u nedjelju 15. siječnja 2017. godine, predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić U koncelebraciji bili su apostolski nuncij nadbiskup […]
IMAG2999