Skip to content

Odabrani izlagači Zgrafa 12

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak 17. studenog u Galeriji Permanenta (ULUPUH) objavljen je službeni popis autora odabranih za izlaganje na Reviji, Temi i Eduzgraf izložbi te predstavljen detaljan program 12. izdanja Zgrafa

zgraf

Međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf održava se od 1975. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Zgraf 12 će se održati od 9. do 24. siječnja 2017. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, a temu 12. izdanja „Društvene reprize“ potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor.

Nakon nekoliko mjeseci priprema, selekcije i najava, službeno su predstavljeni svi izlagači na 12. izdanju Zgrafa. Izuzev glavne izložbe koja se sastoji od Revije i Teme te Eduzgraf programa, izvršna direktorica Zgrafa 12 Morana Matković najavila je i raspored brojnih popratnih aktivnosti te izložbu švicarskog dizajnerskog studija Peng Peng, dobitnika nagrade Grand Prix 11 koja će se održati u Galeriji ULUPUH od 16. siječnja do 13. veljače 2017.

Na natječaju za izlaganje i ove je godine pristigao iznimno velik broj prijava, iz Hrvatske i inozemstva, a selekcijska komisija u sastavu Boštjan Botas Kenda, Dejan Dragosavac Ruta, Igor Stanišljević, Olivera Stojadinović i Ana Tomić odabrala je 26 radova za izlaganje na Temi i 140 radova za Reviju Zgrafa 12 u kategorijama: vizualni identitet, tiskana sredstva promocije/komunikacije, izdavaštvo, ambalaža, signalistika, oglašavanje, specifični segmenti vizualnih komunikacija – samostalno, dizajn za film ili elektroničke medije. Odabrani radovi pristigli su iz Australije, Češke, Finske, Francuske, Japana, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije, Švicarske, Turske te Hrvatske.

Kao i za svako izdanje dosad, oformljen je i Međunarodni žiri koji će odabrati i dodijeliti 5 nagrada (Zgraf Grand Prix, Zgraf 1, Zgraf 2, Zgraf Welcome i ico-D Excellence Award) i 10 počasnih diploma najboljim radovima predstavljenima na Zgrafu 12. Međunarodni žiri 12. izdanja Zgrafa čine Rick Poynor, Radovan Jenko, Vaughan Oliver, Jianping He i Sanja Rocco. Nagradu Zgraf Excellence – specijalnu počasnu nagradu za skupinu izlagača izvan konkurencije – dodjelit će članovi Selekcijske komisije Zgrafa 12, a AICA Award – nagradu Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA) – dodijelit će žiri imenovan od hrvatske podružnice AICA-e u sastavu Sandra Križić Roban, Marko Golub i Boris Greiner.

Eduzgraf izložba studentskih radova na temu Zgrafa 12 “Društvene reprize” namijenjena je primarno studentima/icama dizajna i vizualnih komunikacija, te dizajnerima/icama na profesionalnim počecima. Izložba studenata bit će predstavljena kao zasebni izložbeni segment uz radove profesionalnih dizajnera/ica prijavljenih na Glavnu izložbu, a selekcijska komisija u sastavu Miranda Herceg, Damir Bralić, Antonio Dolić, Mihaela Richter i Ana Tomić odabrala je 33 rada autora/ica iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kine, Mađarske, Poljske, Slovenije, Srbije i Velike Britanije.

Program Zgrafa 12 pratite na www.zgraf.hr

Program Zgrafa 12 organiziran je uz financijsku podršku Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport te, Ministarstva kulture RH te Ambasade Republike Švicarske u Hrvatskoj. Medijski partneri su Vizkultura i Journal.hr