Koncert Zagrebačke filharmonije za Vukovar

Vukovar zgf

foto zgf

Vukovar zgf

Svečani koncert Zagrebačke filharmonije za Vukovar u povodu obilježavanja 25 godina hrvatskog Grada heroja održat će se na sam dan obljetnice, 18.11. 2016. godine u dvorani Lisinski

Zagrebačka filharmonija svoj je prvi poslijeratni nastup u Vukovaru imala davne 1998. godine na ruševinama povijesnog vukovarskog dvorca Eltz te je na tom mjestu nastala tradicija koju Grad Vukovar i Zagrebačka filharmonija njeguju više od desetljeća – svake godine Zagrebačka filharmonija gostuje u Vukovaru gdje održava koncert za građane Vukovara.

Ove godine obilježava se 25 godina hrvatskog grada heroja. Na sam dan obljetnice, 18.11. Zagrebačka filharmonija svoj će redovni koncert posvetiti Vukovaru. Veliki svečani koncert pod nazivom Navik on živi ki zgine pošteno koji će se održati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u petak, 18.11.2016.g. s početkom u 19.30 sati bit će hommage jednom posebnom prijateljstvu – gradova Vukovara i Zagreba, Zagrebačke filharmonije i vukovarskih građana.

Koncert će pratiti izložba pod nazivom Volimo se glazbom – Zagrebačka filharmonija u kulturnoj obnovi Vukovara 1998. – 2016.g. koja će biti otvorena za sve slučajne i namjerne prolaznike od 14. – 21. studenoga 2016.g. u dvorani Lisinski. Izložba je plod suradnje Zagrebačke filharmonije i Gradskog muzeja Vukovar, Hrvatskog doma Vukovar, Franjevačkog samostana Vukovar i Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Izložba je vremenska crta prijateljstva prikazana i dokumentirana fotografijama, plakatima, notnim materijalima i memorabilijama od 1998., pa sve do danas.

Pod ravnanjem velikana, maestra Pavla Dešpalja te uz istaknuti bariton Ljubomira Puškarića, okrestru će se na pozornici pridružiti i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić te djevojački zbor Zvjezdice. Gotovčeva himna sloboda, Berisna Idila, Zajčeva Romanca Zrinskog, Beethovenova Eroica svirat će s posebnim pijetetom i ponosom u čast Vukovaru.
Zagrebačka filharmonija pripremila je za koncert posebne programske knjižice koje će se prodavati na koncertu. Prihod prikupljen prodajom ovih knjižica bit će direktno uplaćen za obnovu vukovarskog vodotornja.

Koncert se održava pod pokroviteljstvom Gradonačelnika grada Zagreba.

Suorganizator i donator koncerta je Obrtnička komora Zagreb. izvor zgf.hr

Vukovar1998 photo